Način pripreme
Krompir se opere dobro i ostruže, ako ima neravnina.
Iseče se na zalogaje i stavlja se da se kuva u posoljenoj vodi. Treba da vri samo 8-10 minuta nakon što voda provri.
Kada istekne vreme, krompir se isplakne i iscedi.
U duboki tiganj ili široku šerpu se sipa ulje, da dobro prekrije dno.
Kada se zagreje stavlja se deo krompira teko toliko da se samo dno prekrije.
Ostavlja se da se prži sa jedne strane dok ne dobije zlatastu koricu, dok se s vremena na vreme blago meša ili se rastrese šerpa, da se odvoji krompir sote i da se ne zalepi.
Nakon toga se okreću da se zaprže i sa druge strane.
To se radi dok se ne potroši krompir.
Na kraju u ulju se sasvim brzo zaprži usitnjeni beli luk.
Izvađen mladi krompir sote se dok je još topao pomeša sa zaprženim belim lukom, usitnjenom mirođijom i solju po ukusu i dobro se promeša.