Sos Sofrito

Fat BertaFat Berta
Džedaj
64917250
Sos Sofrito1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
1
"Ponekad jedan dobar sofrito određuje ceo ukus jela koje spremamo. Evo i recepta za ovaj glavni sos"

Potrebni sastojci

  • luk - 1/3 šolje, iseckan
  • paradajz - 1 komad, iseckan, dobro sazreo
  • paprike - 2 komada, iseckane, zelena i crvena
  • koncentrat paradajza - 2 supene kašike
  • maslinovo ulje - 40 ml
  • korijander - 1/4 kašičice
  • crni biber - 1 prstohvat, sveže mleven
  • beli luk - 2 čena, istucan
  • šargarepa - po želji
  • sezonsko povrće - po želji
  • so - po ukusu
  • šafran - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Sofrito je glavni sos koji je baza mnogih jela u španskoj kuhinji - od pirinča i paelje do različitih janija. Proizvodi i količine za njega mogu da varijaju prema tome za osnovu kakvog jela ćemo ga koristiti, ali obavezni su luk ili praziluk, paradajzi, paprike, beli luk i naravno lepo maslinovo ulje.

U yavisnosti od godišnjeg doba može da se doda i drugo povrće kao što su šargarepa, struk celera, tikvica ili patlidžan. Začini su takođe po izboru ili u zavisnosti od jela za koje će nam sofrito poslužiti.

Osnovno pravilo je da se prvo proprži luk na otprilike 2-3 minute, nakon toga se dodaju paprike i šargarepa /ako se koristi/, kao i ostalo povrće koje smo izabrali za korišćenje. Na kraju se stavlja iseckan ili mleven paradajz sa koncentratom paradajza u beli luk za bogatiji ukus.

Posoli se, začini se po ukusu i kuva se na tihoj vatri otprilike 25-30 minuta, tako što se po potrebi vatra pojačava kako bi se sos redukovao.

Ideja je da se dobije koncentrisan ukus koji će ne samo poslužiti kao baza, nego će i obogatiti jelo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: