Način pripreme
Sofrito je glavni sos koji je baza mnogih jela u španskoj kuhinji - od pirinča i paelje do različitih janija. Proizvodi i količine za njega mogu da varijaju prema tome za osnovu kakvog jela ćemo ga koristiti, ali obavezni su luk ili praziluk, paradajzi, paprike, beli luk i naravno lepo maslinovo ulje.
U yavisnosti od godišnjeg doba može da se doda i drugo povrće kao što su šargarepa, struk celera, tikvica ili patlidžan. Začini su takođe po izboru ili u zavisnosti od jela za koje će nam sofrito poslužiti.
Osnovno pravilo je da se prvo proprži luk na otprilike 2-3 minute, nakon toga se dodaju paprike i šargarepa /ako se koristi/, kao i ostalo povrće koje smo izabrali za korišćenje. Na kraju se stavlja iseckan ili mleven paradajz sa koncentratom paradajza u beli luk za bogatiji ukus.
Posoli se, začini se po ukusu i kuva se na tihoj vatri otprilike 25-30 minuta, tako što se po potrebi vatra pojačava kako bi se sos redukovao.
Ideja je da se dobije koncentrisan ukus koji će ne samo poslužiti kao baza, nego će i obogatiti jelo.