Način pripreme
Prvo morate pripremiti punjenje. Kesteje skuvajte tako što ćete unapred napraviti rezove na kori. Nakon otprilike 15-20 minuta, izvadite ih. Oljuštite ih i izgnječite viljuškom.
Dodajte im sitno iseckanu slaninu i peršun, prezle, rendanu limunovu koru, maslac i začine. Dodajte jaje, promešajte sve i napunite ćurku nadevom.
Smesa za nadev ne bi trebalo da ispuni ćurku u potpunosti, već samo oko 3/4. Pokrijte ćureća prsa preostalom slaninom. Pokrijte folijom i pecite u slabo zagrejanoj rerni oko 2 sata. Pola sata pred kraja pečenja skinite foliju da se meso zapeče.
Sos se priprema na sledeći način:
Sipajte mleko u posudu sa debelim dnom i stavite celu glavicu luka unutra. Dodajte muskatni oraščić i karanfilić. Zagrevajte mleko na tihoj vatri oko 30 minuta, stalno ga mešajući i pazite da ne proključa!
Pažljivo dodajte prezle uz stalno mešanje, kao i polovinu maslaca, so i biber. Kuvajte oko 20 minuta. Sklonite sa ringle, izvadite luk i dodajte preostali maslac i pavlaku. Dobro promešajte.
Poslužite ćurku isečenu na porcije i posebno poslužite sos. Prijatno ;)))