Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Ćuretina»Pečena ćurka»Praznična ćurka sa narandžama

Praznična ćurka sa narandžama

Rossi StoyanoffRossi Stoyanoff
Glavni urednik
21
Praznična ćurka sa narandžama1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
240 min.
Porcije
6
"Mirisna ćurka sa egzotičnim dahom i neodoljivim slatkim ukusom - idealno jelo za specijalne prilike i praznične večere sa prijateljima i porodicom"

Potrebni sastojci

  • ćurka - 1 komad
  • skrob - 2 kašike
  • narandže - 2 komada
  • maslac - 50 g
  • šafran - 1 prstohvat
  • bujon - 500 ml, povrćni
  • vino - 2 kašike marsala vina
  • marmelada - 2 kašike od kajsije
  • biber
  • aleva paprika
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Nasecite maslac na male komade i promešajte ga sa šafranom. Narendajte koru jedne narandže, a drugu nasecite na tanke trakice. Operite ćurku i dobro je osušite.

Natrljajte ćurku spolja i iznutra mešavnom soli i bibera. Iznutra je premažite i narendanom korom. Pažljivo podignite kožicu sa grudi ćurke. Utrljajte trakicama narandže i šafranovim maslacem i ubacite u unutrašnjost ćurke.

Vežite batake ćurke i stavite je u nauljeni pleh. Premažite ćurku preostalim maslacem. Prekrijte je folijom i sipajte bujon u pleh.

Pecite na donjoj strani rerne na 180 stepeni oko 3 sata. S vremena na vreme prelivajte bujonom. Kada prođe sat i po, skinite foliju. Izvadite gotovu ćurku i procedite bujon.

Dodajte marmeladu i marsalu u proceđeni bujon i prokuvajte još 5 minuta. Stavite skrob da se zgusne i servirajte ćurku sa sosom. Rezultat je veoma ukusna i mirisna ćurka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: