Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Tiganjice»Tiganjice sa svežim mlekom i kvascem

Tiganjice sa svežim mlekom i kvascem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Tiganjice sa svežim mlekom i kvascem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
12 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
32 min.
Porcije
6
"Svako jede ove tiganjice sa čim voli - ukusne su i sa slatkim i sa slanim"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada, velika
  • brašno - 260 g
  • kvasac - 15 g, živ
  • sveže mleko - 180 ml, punomasno
  • šećer - 1 kašika
  • so - 2 prstohvata
  • ulje - 2 kašike, za testo + za mazanje tiganja i ruku
* merne jedinice

Način pripreme

Klasične tiganjice pamtim kao jedno od najvoljenijih tradicionalnih jela.

Nešto između mekika i krofni, drugačije kod tiganjica je što se spremaju pečenije sa manje masnoće, a testo za njih je ređe.

Predstavljam vam moje tiganjice sa kvascem i svežim mlekom.

Za njih je potrebno vreme, ali strpljenje se isplati.

Kvasac se rastvara sa šećerom u svežem mleku, zagrejanom veoma blago na telesnu temperaturu.

Kada naraste dodaju se blago umućena jaja, malo ulja, brašno i so.

Meša se intenzivono dok se ne dobije meko i rastegljivo testo.

Posuda se pokriva folijom i ostavlja se u frižideru do sledećeg jutra.

Izvadi se, promeša se i ostavlja da naraste na toplom dok dobro ne naraste, oko 1 sat.

Tiganj sa nelepljivim dnom se zagreva na umerenoj vatri i stavlja se ulje u finom sloju.

Obilno namazanim rukama se kidaju parčići testa i razvuku se i spljeskaju.

Tiganjice se peku/prže dok ne postanu zlataste sa obe strane.

Jedu se tople za doručak sa sirom, kačkavaljem, slatkom, medom ili šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: