Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Slatki rolat»Klasični slatki milibrot rolati

Klasični slatki milibrot rolati

Klasični slatki milibrot rolati4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
6
"Nije bitno što nije Vaskrs, mi ćemo opet jesti ukusne milibrot rolate"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • jaja - 5 komada
  • mast - 200 g
  • ulje - 100 ml
  • šećer - 1 šolja
  • kvasac - 1 kockica, svež (42 g)
  • sveže mleko - 1 šolja
  • esencija limuna - 3 kapljice
  • esencija ruma - 3 kapljice
  • vanila - 1 prstohvat
  • so - 2 prstohvata
  • marmelada - 100 - 150 g, po kalupu /šipak ili jabuka/
  • belanca - 1 komad
  • šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejemo sveže mleko i u njega dodajemo izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i 2 supene kašike brašna. Mepamo i pokrivamo posudu. Ostavljamo na 5.6 minuta da se aktivira.

Prosejemo brašno u široku tepsiju i u sredini oblikujemo udubljenje. Unutra sipamo so.

Mutimo jaja sa šećerom i dodajemo arome. Sipamo u sredinu brašnop, a odmah nakon toga dodajemo i smesu sa kvascem. Grubo mešamo dok se ne pomeša i ostavljamo tako na 10 minuta. Nakon toga mesimo testo.

Topimo svinjsku mast i pomešamo je sa uljem. Mažemo ruke ovom uljanom smesom i nastavljamo da mesimo testo - cilj je da ubacimo mansoću.

Kada se ovo desi, oblikujemo testo u loptu, pokrivamo je dolijom i ostavljamo da naraste na sat vremena.

Delimo naraslo testo na 3 lopte i svaku rastežemo rukama dok se ne dobije debela kora. U jedan kraj stavljamo ivicu marmelade i uvijamo u rolat.

Stavljamo slatke rolate u pravougaone kalupe za kolač pokrivene listom papira za pečenje.

Ostavljamo ih da narastu ponovo još 30 minuta.

Mutimo belance i premazujemo rolate. Obilno ih posipamo šeećrom.

Milibrot rolate pečemo u zagrejanoj rerni na 150 stepeni 20 minuta, nakon toga pojačavamo na 180 i pečemo još otprilike 10 minuta dok ne postanu zlatkasti.

Klasični slatki milibrot rolati su gotovi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: