Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čokoladna Torta»Čokoladna torta od čokoladnog engleskog kolača

Čokoladna torta od čokoladnog engleskog kolača

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
313841k93
Čokoladna torta od čokoladnog engleskog kolača
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 4
09/03/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
20
"Mnogo čokolade ima u ovom kolaču i to nam se najviše dopada u njemu"

Potrebni sastojci

  • Za kolač
  • maslac - 125 g
  • šećer - 2 šolje
  • sveže mleko - 1 šolja
  • kakao - 7 supenih kašika
  • jaja - 5 komada
  • brašno - 2 1/4 šolje
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • Za krem
  • slatka pavlaka - 500 ml
  • kisela pavlaka - 700 g
  • crna čokolada - 80 g
  • Za glazuru
  • šećer u prahu - 100 g
  • maslac - 20 g
  • sveže mleko - 150 ml
  • crna čokolada - 200 g
  • kakao - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema se čokoladni kolač.

Maslac se istopi. Sipa se u veliku posudu. Dodaju se 1 šolja šećera. Dodaju se sveže mleko i kakao. Dobro se izmešaju.

U malu posudicu se odvoji 7 supenih kašika smese za glazuru kolača. U posudi miksera se umuti pet jaja. Dodaje se druga čaša šećera. Muti se.

Dodaju se smesa od kakaoa i prašak za pecivo. Muti se. Brašno se postepeno dodaje. I muti se testo za kolač. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C u podmazanom kalupu.

Kada se ohladi vadi se iz kalupa i premazuje se odvojenom glazurom od kakaoa. Čokoladni engleski kolač je odličan i bez upotrebe u torti.

Za pravljenje krema slatka pavlaka se sipa u posudu miksera. Dobro se muti.

Dodaje se kisela pavlaka i ponovo se muti. 80 grama prirodne čokolde se sitno isecka. Dodaje se u smesu od pavlake i muti se.

Kolač se seče na male kockice i dodaje se u krem od pavlake. Po proceni ne mora da se dodaje ceo kolač. Dobro se izmeša.

Smesa se raspoređuje u željeni kalup za kolač. Ja sam koristila 2 kalupa - srca i oblikovala sam tortu na dva sprata, ali može da bude i na jedan sprat.

Da bi čokoladna torta bila na spratove, jedan kalup je manji od drugog. Smesa se raspoređuje u veći kalup. Za drugi sprat se koristi samo stranica manjeg kalupa.

Raspoređuje se po prvom spratu i puni se smesom. Ostavlja se u frižideru da se stegne. Za to vreme se priprema glazura.

Mleko se sipa u malu šerpu i stavlja se da provri. Dodaje se čokolada izlomljena na komade,

Dodaju se maslac, kakao i šećer u prahu. Glazura se meša drvenom kašikom dok se čokolada u potpunosti ne istopi ne ne dobije gustinu.

Nakon toga se ostavlja da se malo ohladi i da se blago zgusti. Skidaju se kalupčići sa torte i zaliva se glazurom. Torta za dan zaljubljenih se ukrašava po izboru.

Uživajte u komadu čokoladne torte od čokoladnog engleskog kolača.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: