Način pripreme
Priprema se čokoladni kolač.
Maslac se istopi. Sipa se u veliku posudu. Dodaju se 1 šolja šećera. Dodaju se sveže mleko i kakao. Dobro se izmešaju.
U malu posudicu se odvoji 7 supenih kašika smese za glazuru kolača. U posudi miksera se umuti pet jaja. Dodaje se druga čaša šećera. Muti se.
Dodaju se smesa od kakaoa i prašak za pecivo. Muti se. Brašno se postepeno dodaje. I muti se testo za kolač. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C u podmazanom kalupu.
Kada se ohladi vadi se iz kalupa i premazuje se odvojenom glazurom od kakaoa. Čokoladni engleski kolač je odličan i bez upotrebe u torti.
Za pravljenje krema slatka pavlaka se sipa u posudu miksera. Dobro se muti.
Dodaje se kisela pavlaka i ponovo se muti. 80 grama prirodne čokolde se sitno isecka. Dodaje se u smesu od pavlake i muti se.
Kolač se seče na male kockice i dodaje se u krem od pavlake. Po proceni ne mora da se dodaje ceo kolač. Dobro se izmeša.
Smesa se raspoređuje u željeni kalup za kolač. Ja sam koristila 2 kalupa - srca i oblikovala sam tortu na dva sprata, ali može da bude i na jedan sprat.
Da bi čokoladna torta bila na spratove, jedan kalup je manji od drugog. Smesa se raspoređuje u veći kalup. Za drugi sprat se koristi samo stranica manjeg kalupa.
Raspoređuje se po prvom spratu i puni se smesom. Ostavlja se u frižideru da se stegne. Za to vreme se priprema glazura.
Mleko se sipa u malu šerpu i stavlja se da provri. Dodaje se čokolada izlomljena na komade,
Dodaju se maslac, kakao i šećer u prahu. Glazura se meša drvenom kašikom dok se čokolada u potpunosti ne istopi ne ne dobije gustinu.
Nakon toga se ostavlja da se malo ohladi i da se blago zgusti. Skidaju se kalupčići sa torte i zaliva se glazurom. Torta za dan zaljubljenih se ukrašava po izboru.
Uživajte u komadu čokoladne torte od čokoladnog engleskog kolača.