Način pripreme
Prosejte brašno u posudu i dodajte u njega so. Promešajte i napravite udubljenje.
Zagrejte šolju vode i sipajte je u udubljenje.
Namrvite unutra kvasac i dodajte šećer. Promešajte blago uzimajući po malo brašna. Pokrijte posudu krpom 10 minuta.
Nakon toga dodajte 3 kašike maslinovog ulja i dve pune kašike kiselog mleka. Promešajte dobro kašikom, da bude mnogo gusto, lepljivo testo. Nije neophodno mešenje.
Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da raste dok ne udvostruči svoj obim.
Nakon toga preko posude za pečenje pokrivene papirom za pečenje prebacite testo.
Moja posuda je kvadratna veličine 25x25 cm. Može i u okruglu prečnika 26-28 cm.
Pomoću ruku namazanih maslinovim uljem oblikujte pljosnati hleb.
Istopite maslac i dodajte u njega na sitno isečen peršun i beli luk, kao i prstohvat soli.
Namažite pogaču ovom smesom i prstima napravite male rupe u koje stavljate masline i kriške sušenog paradajza.
Ostavite ponovo da raste, a za to vreme zagrejte rerni na 210 stepeni sa ventilatorom.
Čim je dostignuta temperatura stavite pogaču da se peče 15 minuta dok se ne stvori hrskava prepečena korica.
Dobija se veoma aromatična pogača od spelte sa maslinama i sušenim paradajzom.
Prijatno!