Način pripreme
Ovo je je jedna drugačija vrsta tortilje, koja više liči na omlet, zato što se savija. Tipična je Baskija gde je nezamenljivi deo meni Siderija, predlaže se u svakom mesnom restortanu-sideriji. Njen autentičan izgled je da izgleda meko, sočno, što znači da jaja ostanu tečna unutra, a spolja da bude dobro pečena.
Prvo iseckajte luk, papriku (u slučaju da ste izabrali da stavite) i beli luk. Pržite ih u maslinovom ulju oko 5-6 minuta.
Za to vreme stavite na ringlu ribu u posebnu posudu, sa jednim prstom vode i kad počnu da izlaze balončići, izvadite je na ubrus, koji će da upije vodu iz nje. Tako je samo poparite, da biste mogli da je izmrvite u tortilji.
Čim povrće bude gotovo, mekano, ne preprženo, stavite bakalar - lomite ga prstima i odvojite kožu od koštica. Dodajte i peršun i promešajte kratko.
Ocedite od masiti, ostavite sasvim malo u tiganju, a smesu od ribe i povrća ostavite da se malo ohladi, nakon toga pomešajte sa jajima - prethodno pomešanim sa malo soli.
Vratite u tiganj, ugrejan na jakoj vatri i sačekajte da se zapeče 1-2 minuta (zavisi od prečnika tiganja i debljine tortilje). Savijte da liči na omlet i okrenite na kratko. Kao što smo rekli, treba samo da zapečete, da tortilja bude autentična, ali razume se - pitanje ukusa je da li volite tako jaja. Ako želite da pripremite da bude prepečena, samo je kuvajte duže.
Servirajte kao predjelo u tanjiru ili kao glavno jelo sa svežom salatom.
Prijatno!