Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Voćna torta»Italijanska torta sa voćem

Italijanska torta sa voćem

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Italijanska torta sa voćem4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
8
"Uživajte u italijanskoj torti sa kruškama - i zapišite recept, naravno"

Potrebni sastojci

  • banane - 1 komad, između kora
  • kruške - 1/2 komada, za dekoraciju
  • za koru
  • jaja - 4 komada, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 200 g
  • kakao - 50 g, gorki
  • maskarpone - 250 g, na sobnoj temperaturi
  • brašno - 150 g, prosejano
  • prašak za pecivo - 1 komad /10 g/
  • za krem
  • maskarpone sir - 250 g
  • jaja - 2 komada
  • so - prstohvat
  • šećer - 2 supene kašike (može i više)
  • rum - 2 supene kašike (ili vino Marsala)
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi mutimo jaja mikserom. Dodajemo šećer u delovima i mutimo u vazdušast krem.

Nakon toga stavljamo maskarpone, takođe u delovima tako što nastavljamo da mutimo mikserom. Dodajemo kakao i mešamo.

Na kraju sipamo ponovo u delovima prosejano brašno i prašak za pecivo već mešajući drvenom kašikom ili špatulom. Ne sme da bude grudvica.

Ovu smesu sipamo u nabrašnjen i nauljen kalup. Prečnik 24-26 cm.

Pečemo u rerni na 180 stepeni otprilike 30-35 minuta. Može i u rerni sa ventilatorom, ali tamo je temepratura 170 i vreme je otprilike 40 minuta.

Gotovu ispečenu koru ostavljamo da se u potpunosti ohladi tako što je prvo ostavljamo na 10 minuta u isključenoj rerni, posle vadimo tepsiju napolje i čekamo da se u potpunosti ohladi.

Ovde možete da pospete šećerom u prahu ili čokoladnim ganašem, ali ja sam želela da bude sa kremom, zato sam isekla moju koru na dva dela oštrim nožem.

Za krem delimo belanca od žumanaca u dve posude. Belanca mutimo sa prstohvatom soli mikserom u sneg. Žumanca mutimo sa šećerom dok ne pobele.

Pažljivo pomežamo obe smese mešajući silikonskom špatulom da belanca ne bi spala. Malo po malo dodajemo maskarpone ne prestajući delikatno da mešamo. Na kraju dodajemo rum i lagano mešamo.

Sastavljamo tortu na odgovarajućem poslužavniku ili tacni za tortu. Najpre mažemo tanak sloj krema po dnu posude. Stavljamo jednu koru.

Premazujemo delom krema i ređamo bananu iseckanu na kolutiće. Odozgo poklapamo drugom korom i premazujemo tortu ostalim kremomm svuda. Dekorišemo po želji.

Ja sam sočnu krušku iseckala na tanke polumesece. Završila sam blago posutim kakaom.

Stavljamo tortu sa kruškama u frižider na nekoliko sati tako što naravno pokrivamo poklopcem od tacne za torte.

Dobila se veoma ujusna italijanska torta sa voćem.

Tako kao što pomešala ovu koru sa kakaom sa vazdušastim aromatičnim kremom i voćem smem da tvrdim da je raskošna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: