Način pripreme
U dubokoj posudi pomešamo sveže mleko, vanilin šećer i 160 g običnog šećera.
Dodajemo i ulje i mešamo dok se šećer ne istopi.
U posebnoj posudi pomšeamo brašno sa praškom za pecivo i mešamo.
Malo po malo počinjemo da ga dodajemo u mlečnu smesu. Mesimo dosta tvrdo testo konzistencije plastelina.
Delimo ga na dva i jedan deo pomešamo sa kakaom i mesimo dok se u potpunosti ne upije.
Razvijamo od oba dela dve veoma tanke kore.
Običnom viljuškom pravimo rupice u razvijenim korama da se ne bi nadule prilikom pečenja.
Sečemo kvadratiće kore jednake dužine.
Ređamo kvadratiće u nauljenu tepsiju i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na donjem i gornjem grejaču, na 180°C 15-16 minuta.
Prelazimo ba kremove.
Sa jednih 400 ml svežeg mleka pomešamo jagode i pasiramo pasatorom. Nakon toga procedimo kroz cediljku kako bismo izvadili semenke iz jagodqa.
Prebacujemo tečnost u malu šerpu i u nju dodajemo 2 jaja, 1/3 šećera i polovinu brašna.
Uključujemo ringlu na najniži stepen i ne prestajemo da mešamo smesu dok se ona ne zgusti. Malo pre nego što se zgusti dodajemo tamni rum. Kada je gotov, dodajemo polovinu mekog maslaca. Tako se neće uhvatiti korica prikikom hlađenja.
Za krem od vanile u drugoj šerpi pomešamo sve ostale sastojke osim mleka.
Mešamo dok se jaja ne umute. Tek tada dodajemo mleko i ponovo zagrevamo ringlu i mešamo dok se krem ne zgusti.
Na kraju takođe dodajemo drugi meki maslac i ostavljamo sa strane.
U tepsiju ređamoobične domaće keksiće i ređamo kremove i keksiće sa kakaom.
Ostavljamo u frižideru da se stegne.
Pre serviranja izmrvimo pistać po bakinoj keks torti.
Neka vam je slatko sa bakinom tortom sa domaćim keksićima i 2 vrste krema.