Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Španski kolač Roskon de Rejes

Španski kolač Roskon de Rejes

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Španski kolač Roskon de Rejes2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
8
"Praznični kolač iz španske kuhinje sa kojim dan postaje još posebniji"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • sveže mleko - 350 ml, toplo
  • šećer - 180 g
  • kvasac - 10 g, suvi
  • jaja - 2 komada
  • kravlji maslac - 80 g, meki
  • pomorandže - 1 komad, kora, izrendana
  • limun - 1 komad, kora, izrendana
  • voda - 3 supene kašike, od cveta pomorandže /agua de аzahar/
  • so - prstohvat
  • brašno - 650 g
  • žumanca - 1 komad, za premazivanje
  • ulje - za premazivanje
  • šećer - za posipanje
  • ušećereno voće - za posipanje /pomorandže i kivi/
  • orašasti plodovi - za posipanje
  • pavlaka - za premazivanje /čokolada ili krem od jaja/
  • za sirup
  • šećer - 150 g
  • voda - 150 ml
* merne jedinice

Način pripreme

6. januara Španci proslavljaju dolazak trojice kraljeva (mađioničara) koji prvi odlaze kod rođenog Isusa da bi ga darovali darovima i u njemu prepoznali Boga. Svečanom paradom nazvanom Cabalgata de los Reyes Magos, sa svetlima koja osvetljavaju ulice, sa scenama rađanja Isusa, svečanom povorkom i muzikom se ispunjavaju ulice cele Španije.

Kraljevi jašu konje ili su postavljeni na ogromne platforme, bacajući poslastice deci po ulicama. Ovog dana sva deca dobijaju poklone i na svakoj španskoj trpezi prisustvuje tradicionalni kolač posveđen mađioničarima - Roskon de Rejes koji se bukvalno prodaje na svakom uglu, podseća na naš milibrot. U kolač Španaca se stavljaju i poruke za sreću. Ovo su male figurice kraljeva i pasulj za radost dece.

A evo i kako se pravi kolač Roskon de Rejes:

Istopite kvasac u 150 ml mleka dodavajući 1 supenu kašiku šećera i 4 supene kašike brašna da se aktivira. Pomešate ostalo mleko, umutite jaja, izrendane kore, 2-3 supene kašike vode od cveta pomorandže i prstohvat soli.

Pravite udubljenje u brašnu, sipate kvasac, pomešane sastojike i dodajte meki maslac. Mesite meko, nelepeće testo i pokrivate ga streč folijom da naraste dok ne utrostruči svoj obim.

Lagano ga pritiskate prstima samo da izbacite njeogov vazduh i stavljate ga u tepsiju rerne na papir za pečenje. U sredini pravite rupu prstom i razvlačite testo dok se ne dobije veliki đevrek. Pokrivate ga i ostavljate ga na još 30 minuta da se testo opusti.

Namažete ga umućenim žumancem s malo ulja i odozgo ređate ušećereno voće, orašaste plodove i mokri šećer. Pečete 35 minuta u prethodno tagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Kada se ohladi, sečete ga na dva dela horizontalno i premazujete ga umućenom slatkom pavlakom, krem čokoladom ili kremom od jaja.

Ušećerena pomorandža i kivi se prave tako što ih sečete na tanke kriškice i stavite ih u ključali sirup od 150 ml vode i 150 g šećera. Kuvate ih bez mešanja dok ne upije sav sirup. Sipajte ih u đevđir da se ocede i stavite ih na papir za pečenje da se ohlade.

Poslužite španski kolač Roskod de Rejes sa voćem i šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: