Način pripreme
Očistimo svinjski bonfile od žilica. Operemo ga. Isečemo ga po dužini tako da ostane jedan ceo komad mesa.
Istucamo ga dok ne dostigne otprilike 1 cm debljine. Začinimo solju i crnim biberom sa obe strane.
Sečemo slaninu i pečurke. U zagrejanom tiganju velikog prečnika (posle ćemo ga koristiti i za slani rolat) sa malo maslinovog ulja propržio zajedno slaninu i pečurke za otprilike 4 minute.
Sipamo pečurke i slaninu na bonfile i zapečatimo ga kao rolat koristeći čačkalicu za zube za hvatanje. Važno je da izbrojimo koliko čačkalica stavljamo da bismo izvadili isti broj pre serviranja. Meni je bilo potrebno 14 komada.
U isti zagreujani tiganj stavljamo već napunjeni svinjski rolat da bismo ga zapekli sa svih strana.
Prvo ga stavljamo da legne na stranu gde su čačkalice za zube kako bi se dobro zapečatilo.
Pečemo otprilike 2 minute svaku stranu. Potrebno je otprilike 8 minuta da bismo ga zavrteli sa svake strane tiganja.
Rolat će početi da dobija prijatnu boju.
Stavljamo u tepsiju sa malo masnoće i pečemo još 20 minuta na 200°C u rerni.
Ako tiganj koji koristite može da se koristi i u rerni, nemojte premeštati rolat u tepsiju.
Vadimo i ostavljamo na 10 minuta da se odmori.
Pažljivo vadimo sve čačkalice za zube.
Sečemo praznični slani rolat na kolutiće.
Serviramo rolat sa svinjskim bonfileom sa pečurkama i slaninom sa pečenim krompirom i sosom po izboru.