Način pripreme
Odvajamo žumanca od belanaca. Počinjemo da mutimo belanca i u nekoliko navrata dodajemo 75 g šećera u prahu.
Sameljemo orahe blenderom tako što u njih dodajemo i 1 kašičicu kristal šećera. Posebno pomešamo brašno sa praškom za pecivo.
Topimo maslac i ostavljamo ga sa strane. Sada pomešamo mlevene orahe sa umućenim belancima i pažljivo izmešamo da se belanca ne bi previše umutila.
Provučemo brašno sa praškom za pecivo kroz sito i takođe ih pomešamo sa belancima. Dodajemo istopljeni maslac koji se već ohladio i ponovo dobro izmešamo.
Uključujemo rernu da se zagreva na 180°C. Prebacujemo smesu u tepsiju sa papirom za pečenje i ubacujemo u zagrejanu rernu na 25 minuta.
U drugoj posudi pomešamo žumanca, vanilin šećer i ostali šećer u prahu. Mutimo 7-8 minuta dok se ne dobije jedna izuzetno kremasta konzistencija.
Nanosimo ovu glazuru na već ispečenu i ohlađenu koru. Sada smanjujemo temperaturu rerne na 90°C i vraćamo koru u nju na sat vremena - tako će se žumanca sušiti.
Nakon toga kolač od oraha je gotov.
Sečemo u oblik dirki klavira i polovinu komadića posipamo kakaom.
Neka vam je slatko sa ovom klasikom, kolačem od oraha Dirke koja mnogo liči na kolač Agnesa.