Način pripreme
Da li volite salatu Kapreze - čarobno ukusna i šarena kombinacija belog sira mocarela, crvenog paradajza i zelenih listova bosiljka? Volim ovu kombinaciju! Volim i varijacije na temu Kapreze.
Pileće grudi, punjene sirom, paradajzom i bosiljkom je jednostavno i vrtoglavo jelo za romantičnu večeru, prijateljsku žursku i čak za veliku prazničnu gozbu.
Zagrejte rernu do 180°C.
Napravite džepove u pilećim grudima.
Iznutra i spolja pospite maslinovim uljem (jedna kašičica), pospite iznutra i spolja crnim biberom, origanom, bosiljkom. Istrljajte filete kako bi se začini bolje rasporedili.
Svaki džep napunite kriškama sira, paradajzom i listićima bosiljka,
Možete da pričvrstite razreze sa tri do četiri čačkalice za zube da ne bi ispao nadev za vreme kuvanja.
Zagrejte ostalo ulje u šerpi (tepsija koja može da se stavi u rernu) na srednju vatru, stavite punjene pileće filete, zapržite po 2 minute sa svake strane.
Napomena:
Najpogodnije je da okrećete punjene komade kulinarskim kleštima.
Dok se pile kuva pomešajte beli luk, balzamovo sirće (desertno vino, bujon ili 80 ml vode) i šećer. Sipajte smesu oko isprženih pilećih fileta sa obe strane, ostavite da se krčka 2-3 minute.
Stavite šerpu u prethodno zagrejanu rernu na deset do petnaest minuta.
Izvadite čačkalice za zube, zagrejte pileće grudi Kapreze i dobijenim sosom
Moje napomene:
Pri nedostatku listova bosiljka zamenite ih bilo kojim zalenišem - mirođijom, peršunom, spanaćem, majčinom dušicom, origanom, žalfijom. Zamena nije ekvivalentna, ali će ispasti veoma ukusna!
Umesto mocarele uzmite čedar ili ne previše slan sir.