Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Običan kolač sa borovnicama

Običan kolač sa borovnicama

V kuhnyata s BeniV kuhnyata s Beni
Šef kuhinje
382186
Običan kolač sa borovnicama
Fotografije: V kuhnyata s Beni
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
14
"Omiljeni kolač sa borovnicama, koji može da spremi i kuvar početnik"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • šećer - 200 g
  • ulje - 100 ml
  • kiselo mleko - 1 šolja /230 g
  • soda za hleb - 1 kašičica /bez vrha/
  • vanila - 1 kašičica
  • brašno - 2 šolje /nepune/ 260 g
  • borovnice - 280 g zamrznute /otprilike 2 šolje/
  • brašno - 1 supena kašika
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Za meru sam koristila dve čaše. Šolja za čaj je sa zapreminom od 250 ml. Šoljica za kafu je sa zapreminom od 100 ml.

Sastojci su za tepsiju prečnika 30 cm.

U posudu sam stavila jaja, šećer, vanilu i izmešala sam mikserom dok se nije dobila sipkasta mesa, otprilike minut i po. U tankom mlazu uz neprestano mešanje sam dodala ulje, a zatim i kiselo mleko sa dobro aktiviranom sodom u njemu.

Već bez miksera sam dodala prosejano brašno dok se nije dobila srednje gusta smesa. Sa brašnom ne sme da se preteruje, zato što će testo postati tvrđe.

Bolje je da dodamo manje brašna da bismo bili sigurni da će voćni kolač postati vazdušast. Najbolje je da se poštuju tačne gramaže.

U tanjir sam stavila borovnice i posula sam ih kašikom brašna. Pažljivo sam ih pomerala kako bi se za njih maksimalno zalepilo. Napravila sam ovo sa idejom da borovnice ne potonu za vreme pečenbja. Dodala sam ih u smesu i kratko sam mešala.

Rernu sam zagrejala na 170°C. Tepsiju sam pokrila papirom isečenim u istom obliku i veličini. Zidove i dno/papir sam namazala maslacem i rasporedila sam smesu.

Pekla sam otprilike 30 minuta dok čačkalica koju sam zabola u centar kolača sa borovnicama nije postala suva.

Blago ohlađenog sam ga obillno posula šećerom u prahu.

Isekli smo ga ne sasvim ohlađenog.

Neka vam je slatko sa mojim običnim kolačem sa borovnicama!

Pojašnjenje: Odlučila sam da uštedim prljanje ruku i zato nisam poređala borovnice na testo koje je već stavljenno u tepsiju, nego sam ih stavila u njega. Ovo blago boji smesu. Ako želite da postignete bolji kontrast boja između testa i borovnica, rasporedite ih po testu.

Pripremala sam kolač i sa zamrznutim višnjama, ovde možete pogledati recept. Pretpostavljam da će ispasti sa bilo kojim drugim zamrznutim voćem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: