Način pripreme
Sipajte 2-3 kašike maslinovog ulja u šerpu i dodajte krupno iseckan crni luk, pasirani beli luk, so i biber i dinstati 2-3 minuta. Dodajte sitno iseckan beli deo mladog luka i seckanu mirođiju, mešajte 1 minut.
Dodajte opran i oceđen pirinač i mešajte 1-2 minuta. Deglazirati vinom, ostaviti da provri, da ispari 1 minut.
Bujon počinje da se dodaje u porcijama, odnosno, nakon što se prva tečnost upije, sipa se druga, ponovo mešajući da se upije, i dodaje se nova porcija bujona. Ovo će trajati oko 15 minuta, a pirinač treba da bude al dente.
Oprani spanać stavite u posudu, posolite i gnječite rukama da izbaci voda iz njega, pa ga dodajte u pirinač. Lagano promešajte i kuvajte oko 3-4 minuta.
Ako nema dovoljno tečnosti, sipajte još 100 g vrele vode i iscedite 2 limuna.
Skloni se sa vatre i pospe se seckanim perjem mladog luka i doda još malo mirođije za raskoš.
Dodaje se i narendana kora od 2 limuna. Dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja.
Služi se sa kriškom limuna i feta sirom.
Spanakorizo se pravi na celom Balkanu, nije nešto novo i nepoznato, ali svaka zemlja uvek ima neku novu nijansu, novi element, kao što je kod Grka to limun.
Ovaj recept za spanać sa pirinčem je tradicionalan u Grčkoj i oduševiće svojim ukusom, jednostavan i lak za pripremu i predstavlja kombinaciju spanaća, pirinča, limuna i svežeg začinskog bilja.