Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Janija»Zdrav spanać sa pirinčem

Zdrav spanać sa pirinčem

V kuhnyata s BeniV kuhnyata s Beni
Šef kuhinje
382186
Zdrav spanać sa pirinčem
Fotografije: V kuhnyata s Beni
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Zdrav spanać sa pirinčem - probajte i osladiće vam se"

Potrebni sastojci

  • spanać - 500 g, svež
  • luk - 1 srednje velika glavica /sitno iseckana/
  • šargarepe - 1 srednje velika /krupno izrendana/
  • pirinač - 1 šolja/200 g
  • divlja nana - 1 kašičica, suva
  • paradajz pire - 1 supena kašika, ravna
  • aleva paprika - 1 kašičica, ravna
  • bujon od povrća - 1 kašičica, suvi, organski
  • so - po ukusu, fino mlevena, morska
  • ulje - i maslac
  • peršun - 4 struka, svež
* merne jedinice

Način pripreme

Spanać sam očistila koristeći i drške. Natopila sam ga u hladnu vpdu na 10-15 minuta, nakon čega sam ga oprala, ocedila i iseckala na ivice srednje debljine.

U širokoj šerpi sam zagrejala 5 supenih kašika ulja i 1 supenu kašiku maslaca. Ne postoji način da se skuva posno jelo. Dodala sam luk i šargarepu, posolila sam i kuvala dok nisu omeknuli i dok šargarepa nije pustila lepu boju.

Nakon toga sam dodala divlju nanu i spanać, posolila sam još malo / s obzirom na to da i bujon sadrži so/. Izmešala sam i kuvala dok nije omeklo - ili otprilike 5 minuta.

Nakon toga sam dodala alevu papriku i paradajz pire. Izmešala sam i nakon pola minute dodala i opran i oceđen pirinač. Ponovo sam izmešala i kuvala minutu, nakon čega sam dodala bujon.

Bujon sam napravila od 1200 ml vode i kašičice bujona. Po uputstvima se priprema sa 2 kašičice, ali ja sam odlučila da budem ekonomična, a u receptu koristim i druge dodatke koji dopunjuju ukus. Ukoliko nemate bujon, možete da dodate samo vruću vodu. Da bi jelo bilo sočno, koristim proporciju 1:5 /pirinač:voda/.

Smanjila sam jačinu ringle na 3 od 6 stepeni na mom šporetu, stavila sam poklopac, ostavljajući ga blago odškrinutog i kuvala sam dok pirinač nije omeknuo i upio tečnost, sa ciljem da prolećni spanać sa pirinčem ostane sočan.

Ovo je oduzelo otprilike 25 minuta. Na kraju, tek tako - iz velikodušnosti i za prstohvat luksuza dodala sam još jednu kašičicu maslaca, posula sam sitno iseckanim lisnatim delom peršuna i sklonila sam janiju od spanaća sa ringle. Ukoliko želite da jelo bude posno, nemojte dodavati maslac, jaja ili mleko.

Servirala sam porcije sa useckanim kuvanim jajima /domaća/ i posudicom kiselog mleka.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: