Način pripreme
Propržite slaninu u tiganju da postane hrskava i ocedite je na kuhinjskom ubrusu. Ja sam ovog puta imala sitno iseckanu slaninu i stavila sam je u smesu, a kalup sam pokrila papirom za pečenje.
Ukoliko koristite tanke kriške slanine najbolje je da ih poređate u kalup za hleb (kolač) bez da ih sečete. Da biste ovo uradili stavite 9 kriški slaninhe na svaku stranu u posudu tako da komad slanine izlazi iznad ruba. Prstima pritisnite slaninu u unutrašnjost kalupa.
Ogulite luk i beli luk i iseckajte na male kockice. Zagrejte ulje u tiganju od livenog gvožđa na srednjoj vatri.
Propržite luk i beli luk na otprilike 5 minuta. Izvadite iz tiganja i ostavite sa strane.
Operite peršun, osušite ga i sitno ga iseckajte. Isecite prepečeni hleb na male kockice. Pavlaku, ukoliko je tečna, mutite dok se blago ne zgusti. Možete direktno da koristite kiselu pavlaku.
Umesite mleveno meso, jaja, prepečene kripke, luk, beli luk, peršun, umućenu pavlaku, čedar sir (po izboru) i začine dok se ne dobije homogena smesa.
Zagrejte rernu do 180 stepeni.
Na slaninu u kalupu rasporedite ravnomerno mleveno meso. Dobro pritisnite uglove. Savijte slaninu od ruba kako bi pokrilo smesu. Ovo je varijanta sa kriškicama slanine.
Ispecite slani rolat u rerni otprilike sat vremena.
Napomena: Ni u kom slučaju nemojte bacati sokove od mesa koji su ostali u kalupu za hleb. Umesto toga koristite ih kao osnovu za zaista ukusan sos.
Klasičan američki rolat od mlevene teletine je veoma ukusan.