Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Gurabije»Uskršnje gurabije po starom receptu

Uskršnje gurabije po starom receptu

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Uskršnje gurabije po starom receptu
Fotografije: Maria Simova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
40
"Uskršnje gurabije po starom isprobanom receptu koji ni za šta na svetu ne dovodimo u pitanje"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 šolja
  • kiselo mleko - 1/2 šolje
  • amonijačna soda - 1 kesica (10 g)
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • mast - 1/2 šolje (meka)
  • vanila - 2 kesice (po 2 g)
  • brašno - 500 g
  • kora limuna - od 1/2 limuna
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • ulje - 1 supena kašika
  • šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi pomešajte kiselo mleko i dodajte obe vrste sode, izmešajte i ostavite kiselo mleko da se malo aktivira.

Posebno umutite jaja sa šećerom, dodajte aktivirano kiselo mleko, sitno izrendanu koru limuna, vanile i prosejano brašno. Umesite meko testo koje ostavljate na 10 minuta da se aktivira.

Nakon toga razvijte testo u koru debljine 0.5 cm i kalupčićima isecite u figurice.

Poređajte gurabijice u tepsiju sa papirom za pečenje ostavljajući rastojanje između njih.

Uskršnje gurabije namažite umućenim žumancem sa malo ulja i pospite kristal šećerom.

Stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite dok gurabijice ne postanu blago rumene.

Čuvajte ih u zatvorenoj posudi ili u zavezanoj najlon kesi, što više vremena stoje, to mekši i sipkastiji postaju!

Uskršnje gurabije po starom receptu su veoma uspešne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: