Način pripreme
Ovo je jedan drugačiji Uskršnji kolač - milibrot, očaraće vas svojim mirisom zahvaljujući sastojcima, koji su na prvi pogled netipični. Od njih stavljamo malo, kako bi zagonetni miris bio interesantniji i aromatičniji, taj miris se sliva sa tradicionalnim, nama poznatim ukusom uskršnjeg milibrota. Recept je za hrabre ljude, koji žele da eksperimentišu, i koji se ne kolebaju da probaju nešto novo.
Rastvorite kvasac u mlakom svežem mleku, zajedno sa kašikom šećera i dve kašike brašna. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe 8-10 minuta.
Prosjte brašno u posudu i napavite udubljenje, u njega sipajte umućena jaja, bez jednog žumanca, polovinom masti, korom od limuna, vanile, začine, rum i nadošao kvasac. Zamesite testo, prebacite ga u namazanu i brašnom posutu radnu površinu i sipajte po veoma malo brašna, i od preostale masti. Mesite dok ne prestane da se lepi, i dok ne dobijete glatko, mekano testo.
Čim počnu da vam se stvaraju mehurići, oblikujte loptu. Vratite u posudu - namazanu ili posutu brašnom i pokrijte vlažnom, čistom krpom. Ostavite na toplom da nadođe 2 sata, nakon toga ponovo izvadite na radnu površinu i stegnutim pesnicama ili dlanovima pritiskajte testo, da izađe vazduh iz njega. Čućete kako lagano puckaju vazdušni mehurići.
Podelite na 6 jednakih delova i od svakog oblikujte fitlj, uvijte malo. Upletite po tri na dve pletenice i sastavite ivice. Dva oblikovana milibrota stavite u okrugao pleh, prečnika oko 18 cm svaki, obložen papirom za pečenje.
Stavite u ugrejanu rernu na 40 stepeni i isljučenu nakon toga. Čim se utrostruči i lepo nadođe, oko 50 minuta, pažljivo namažite (nemojte pritiskati) i žumancem, umućenim sa malo vode, i pospite šećerom i listićima badema.
Šećer možete pomešati sa anisom u prahu za još više arome, a po želji možete dodati i još ostalih sastojaka, bez kumina, nema potrebe da se preteruje sa njim. Njega stavite samo u testo za zagonetnu nijansu.
Stavite u ugrejanu rernu na 160 stepeni, bez ventilatora. Pecite oko 30 minuta, gledajte s vremena na vreme i pokrijte aluminijumskom folijom, ako brzo počn da hvata boju.
Gotove, aromaične milibrote ostavite da se ohlade pre nego što ih isečete.
Neka vam je slatko!