Način pripreme
U odgovarajuću posudu se sipa toplo sveže mleko, dodaje se kvasac i brašno. Dobro se meša i ostavlja se na 20 minuta da se kvasac aktivira.
U drugoj posudi se mute jaja sa kiselim mlekom, šećerom, kondenzovanim mlekom, gaziranim napitkom, esencijom, uljem, korama limuna i pomorandžom i dodaje se aktivirani kvasac i prosejano brašno. Umesi se meko, elastično testo za milibrot u koje se u porcijama dodaje maslac dok se u potpunosti ne apsorbuje.
Mešenje milibrota traje otprilike 20 minuta. Pokriva se folijom i ostavlja se da naraste otprilike sat vremena. Mesi se još 10 minuta i ponovo se ostavlja da naraste na 30 minuta.
Oblikuju se milibroti po izboru tako što se u njih stavljaju sastojci za nadev,
Može da se napravi ispleten milibrot, uvijen milibrot ili dr. Stavlaju se u papirne korpice, ostavljaju se na otprilike 15-20 minuta ponovo da narastu, nakon čega se premazuju žumancima pomešanim sa svežim mlekom, posipaju se vlažnim šećerom, nabockaju se bademima i stavljaju se da se peku.
Peku se na 160 stepeni prvo na donjem grjaču otprilike 30 minuta, nakon čega se uključuje i gornji grejač sa ventilatorom i peče se dok se ne dobije prijatna boja.
Od ove doze je ispalo ukupno 10 domaćih milibrota za Uskršnju trpezu.
Pripremite i vi Milibrot sa kondenzovanim mlekom!