Način pripreme
Očišćen pasulj oprati i ostaviti preko noći u šerpi sa vodom.
Pred kuvanje prosuti tu vodu, sipati novu i kuvati. Pustiti da ključa oko 5 minuta pa prosuti vodu u kojioj je kuvan, pa sipati čistu vruću vodu. Ukupna tečnost treba da bude oko 5 cm iznad pasulja.
Dodati celer, šargarepu, začin i lovorov list i kuvati dok ne omekša.
Kad je pasulj omekšao, zagrejati ulje, u koje se dodaje brašno, a potom i aleva paprika. Sipati zapršku u pasulj, promešati i prokuvati još par minuta, pa polovinu pasulja sipati u uljem podmazanu posudu u kojoj će da se peče.
U međuvremenu, u drugoj polovini ulja ispržiti sitno seckan luk. Kad postane staklast dodati alevu papriku.
Polovinu sipati preko pasulja u posudi za pečenje pa preliti preostalim pasuljem, a odmah potom i preostalim lukom i uljem. Ukoliko je potrebno malo promešati i peći u rerni oko 30-45 minuta na 180 stepeni.
Prijatno uz posni zapečeni pasulj!