Način pripreme
Kvasac se istopi u mleku zajedno sa šećerom i ostavlja se da se aktivira.
Jaja se mute sa šećerom. Dodaju se istopljen i ohlađen maslac, mast i ulje.
Zatim sveže mleko sa kvascem i prosejanim brašnom.
Sve se meša.
Na kraju se dodaje suvo grožđe oceđeno, kao i fino izrendane korice 1 limuna i 1 pomorandža i vanila.
Testo za milibrot se pokriva folijom i stavlja se u frižide rna jednu noć.
Vadi se iz frižidera i ostavlja se na 60 minuta na sobnoj temepraturi.
Nakon toga se premesi sa malo brašna. Deli se na 4 jednaka dela. Svaki se deli na još tri. Oblikuju se fitilji na blago nabrašnjenoj radnoj površini i stavlja se nadev po želji (ratluk, čokolada, sušeno voće).
Isplete se milibrot i stavlja se u kalup za pečenje podmazan maslacem. Ostavlja se da naraste na otprilike sat vremena.
Na kraju se premazuje umućenim belancem i posipa se šećerom.
Na dno rerne se stavlja posuda sa vrućom vodom.
Milibroti se peku u zagrejanoj rerni na 170°С otprilike 40 minuta.
Na sredini pečenja se stavlja aluminijumska folija da ne bi pregorelo.
Od ove količine sam napravila 4 izuzetno vazdušasta i aromatična milibrota po 600 g svaki.
Srećni praznici sa mojim mućenim milibrotima!