Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Milibrot sa plavim šljivama i orasima

Milibrot sa plavim šljivama i orasima

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2507k
Milibrot sa plavim šljivama i orasima
Fotografije: Stoyanka Rusenova
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Milibrot sa plavim šljivama i orasima - definitivno jedin od omiljenih recepata"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • šećer - 300 g
  • kvasac - 40 g
  • ulje - 100 g
  • svinjska mast - 150 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • jaja - 8 komada
  • orasi - 100 g
  • limun - 1 komad, kora
  • plave šljive - 15 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Istopimo kvasac u zagrejanom svežem mleku tako što dodajemo prstohvat soli, 2-3 supene kašike brašna i 1 supena kašika šećera.

Ostavljamo pokrivenu smesu da se aktivira.

Kad se aktivira zamesimo milibrote, prethodno prosejemo brašno.

Stavljamo ga u duboku posudu, razbijamo jaja, pri čemu od njih ostavljamo dva žumanca za premazivanje milibrota.

Mutimo zajedno sa šećerom dok se ne dobije gusta kaša.

Aktiviranu smesu dodajemo u umućena jaja, kao i ulje, šljive koje treba prethodno da namočimo u toploj vodi.

U smesu dodajemo i izrendanu koru limuna i deo brašna.

Zamesimo milibrote i nastavimo mešenje, pri čemu ruke namažemo svinjskom mašću.

Brašno dodajemo postepeno dok, testo ne postane mekano.

Gotovo testo ostavljamo da naraste dok ne poveća svoju zapreminu.

U ovom slučaju sam testo zamesila uveče i ostavila sam ga da naraste u frižideru na jednu noć.

Narednog dana ga premesimo još jednom i delimo ga na 6 lopti.

Od tri pravimo trake i pletemo milibrot u pletenicu.

U podmazanu tepsiju stavljamo već gotov milibrot zabadamo cele orahe i ostavljamo da naraste još jednom.

Kada je gotov, podigao se, milibrot premazujemo umućenim žumancem sa malo ulja.

Stavljamo u šporet milibrot sa plavim šljivama i orasima i pečemo na 160°C sa ventilatorom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: