Bonapeti.rs»Recepti»Napici»Sirup»Sirup od koprive

Sirup od koprive

Marija MilovanovićMarija Milovanović
Šegrt
2817666
Sirup od koprive
Fotografije: Marija Milovanović
1 / 3
02/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
"Zdravlje u čaši - najkraće definicija ovog sirupa"

Potrebni sastojci

  • kopriva - 10 strukova
  • voda - 1 l
  • šećer - 1 kg
  • limuntus - 2 kesice
* merne jedinice

Način pripreme

Ubrati mladu koprivu, bitno je da nije počela da cveta. Mislim da ne treba da vas podsećam da koristite rukavice dok berete koprivu. :)

U veliku šerpu ili u neku plastičnu kantu u kojoj ćete praviti sirup staviti koprivu, preliti vodom i malo pritisnuti drvenom varjačom. Poklopiti i ostaviti tako da stoji 24 sata. S vremena na vreme promešati i malo ispritiskati koprivu u vodi da pusti što više arome i lekovitih svojstava.

Kad istekne period od 24 sata, procediti sok kroz gazu i iscediti što bolje. U dobijeni sok dodati šećer i limuntus, promešati i ponovo ostaviti da stoji 24 sata. Povremeno promešati da bi se šećer otopio.

Bitno je da se šećer skroz otopi pre flaširanja sirupa. Ako ostane malo šećera na dnu posude, kada promešate, šećer će se podići i neće se videti na dnu, ali time se gubi na kvalitetu sirupa i postoji mogućnost da se pokvari.

Sirup sipati u čiste flaše, dobro zatvoriti i čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Sirup je tamne boje, nešto između zelene i braon.

Napomena: sok ne morate procediti odmah po isteku 24 sata, može da stoji i nekoliko sati duže, ali ne preterano, jer će onda kopriva početi da fermentira i dobićete fenomenalno đubrivo za baštu i cveće, ali jako lošeg mirisa!

Koliko dugo sirup može stajati, ne znam, ja sam pravila turu od 50 strukova koprive (to je 7, 5-8 litara sirupa) i nestao je brzinom svetlosti! Jedini je problem sa ovim sirupom što ima diuretička svojstva.

Po mom iskustvu, najbolji odnos za razblaživanje sirupa je 150 ml sirupa i 850 ml vode, da bi se dobio sok koji nije previše sladak, a nije blag.

Prvi put sam ga pravila da probam kakav je, a kada sam ga probala, kritikovala sam samu sebe što nisam napravila više! Sirup od koprive je preukusan!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti