Način pripreme
U toplo sveže mleko izdrobite kvasac, dodajte 1 kašičicu šećera i 1 supenu kašiku brašna, mešajte u kašicu i ostavite da nadođe.
Sipajte brašno u tepsiju i oblikujte udubljenje, razbijte jaja i izmešajte viljuškom.
U kiselom mleku izmešajte sodu za hleb i dodajte u jaja. Sipajte aktivirani kvasac, istopljenu mast i so. Umesite meko testo i ostavite da nadođe na 40 minuta na toplom.
Podelite na 4 lopte, svaku razvijte u pravougaonik, namažite uljem i pospite izmrvljenim sirom. Uvijte u rolat koji uvijte i stavite u sredinu tepsije prečnika 28-30 cm, i uvijte u oblik puža.
Tako oblikujte i ostale loptice. Ostavite na toplom da se testo odmori na 20-30 minuta, namažite žumancem umućenim sa 1-2 kašike mleka.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se ne dobije zlatkasta boja otprilike 30-35 minuta, tako što pre kraj penjurliju pokrijte folijom.
Izvadite i penjurliju namažite maslacem i pokrijte krpom.
Vazdušasta penjurlija za celu porodicu je gotova.