Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Pečena Svinjetina»Kolenica sa krompirom i šargarepom u glinenoj posudi

Kolenica sa krompirom i šargarepom u glinenoj posudi

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2157k421
Kolenica sa krompirom i šargarepom u glinenoj posudi
Fotografije: Stoyanka Rusenova
1 / 11
17/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
200 min.
Porcije
3
"Uzmite odgovarajuću glinenu posudu, napunite je kolenicom i njenim ukusnim garnirungom - ništa drugo vam ne treba"

Potrebni sastojci

  • svinjska kolenica - 1 komad
  • za marinadu
  • aleva paprika - 1 supena kašika, slatka
  • čili - 1 kašičica
  • crni biber - 1 kašičica
  • beli luk - 8 čenova
  • kravlji maslac - 50 g
  • so
  • za garnirung
  • krompir - 6 komada
  • šargarepa - 3 komada
  • ulje
  • so
  • čubar
  • crni biber
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo počinjemo da pravimo marinadu tako što zagrejemo maslac i u njega dodajemo slatku alevu papriku, čili, krupno istucan crni biber i so.

Sve ovo veoma dobro promešamo. Dobro istrljamo meso sa obe strane.

Na gotovoj mariniranoj kolenici oštrim nožem pravimo male džepiće u koje stavljamo po jedan čen belog luka.

Stavljamo kolenicu u glinenu đuvečaru i stavljamo u frižider.

Ostavljamo da odstoji jedan dan i jednu noć u frižideru.

Vadimo đuvečaru iz frižidera otprilike pola sata pre pečenja.

Pripremamo krompir tako što gulimo i ukoliko je sitan, možemo celog da ga stavimo, aukoliko je krupan - sečemo na dva dela.

Čistimo šargarepu i nju sečemo na kolutiće.

Malo posolimo, začinimo i stavljamo u đuvečaru.

Sipamo malovode u đuveč i stavljamo u rernu.

Uvek stavljamo u hladnu rernu i onda uključujemo šporet.

Pečemo otprilike 3 sata tako što u prvih sat vremena pečemo u jakoj rerni, a ostala 2 sata na slabijoj temperaturi.

Po želji, kada je kolenica sa krompirom i šargarepom u glinenoj posudi gotova, skidamo poklopac da se zapeče.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: