Način pripreme
Prvo počinjemo da pravimo marinadu tako što zagrejemo maslac i u njega dodajemo slatku alevu papriku, čili, krupno istucan crni biber i so.
Sve ovo veoma dobro promešamo. Dobro istrljamo meso sa obe strane.
Na gotovoj mariniranoj kolenici oštrim nožem pravimo male džepiće u koje stavljamo po jedan čen belog luka.
Stavljamo kolenicu u glinenu đuvečaru i stavljamo u frižider.
Ostavljamo da odstoji jedan dan i jednu noć u frižideru.
Vadimo đuvečaru iz frižidera otprilike pola sata pre pečenja.
Pripremamo krompir tako što gulimo i ukoliko je sitan, možemo celog da ga stavimo, aukoliko je krupan - sečemo na dva dela.
Čistimo šargarepu i nju sečemo na kolutiće.
Malo posolimo, začinimo i stavljamo u đuvečaru.
Sipamo malovode u đuveč i stavljamo u rernu.
Uvek stavljamo u hladnu rernu i onda uključujemo šporet.
Pečemo otprilike 3 sata tako što u prvih sat vremena pečemo u jakoj rerni, a ostala 2 sata na slabijoj temperaturi.
Po želji, kada je kolenica sa krompirom i šargarepom u glinenoj posudi gotova, skidamo poklopac da se zapeče.