Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Maslac pogača sa semenkama

Maslac pogača sa semenkama

Zlatina JelyazkovaZlatina Jelyazkova
Pomoćnik kuvara
458600
Maslac pogača sa semenkama
Fotografije: Zlatina Jelyazkova
6 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Mnogo vazdušasta maslac pogača sa semenkama - nakon nje nećete pogledati drugi recept"

Potrebni sastojci

  • jaje - 1 komad
  • brašno - 700 g (može da upije i više)
  • kiselo mleko - 100 g
  • voda - 100 ili 150 ml
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašik
  • kvasac - 1/2 kocke
  • ulje - 3 kašike
  • maslac - 100 g
  • Za mazanje
  • jaje - 1 žumance
  • ulje - 1 kašika
  • semenke - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se rastvara sa malo tople vode i šećera.

Brašno se proseje i pravi se udubljenje. Sipa se po sredini jaje, kvasac, so, kiselo mleko i ulje. Meša se i dobija se glatka kaša. Postepeno se dodaje vode i zamesi se testo.

Dobijeno testo se stavlja u posudu i sačeka se da udvostruči svoj obim.

Kada je naraslo, razvija se na radnoj površini posutoj brašnom. Maže se obilno maslacem i seče se na lente.

Uvija se kao rolat i stavlja se u posudu sa papirom za pečenje.

Sačeka se da ponov udvostruči svoj obim.

Dobijena pogača se maže umućenim žumancem sa uljem i posipa se semenkama.

Pogača se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30-40 minuta.

Dobija se meka i ukusna maslac pogača sa semenkama!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: