Način pripreme
Potopite suvo grožđe u vrelu vodu na otprilike 10 minuta. Isecite 1/3 luka na sitne kockice i dinstajte ga u dubokom tiganju sa uljem.
Kada luk dobije zlatkastu boju, dodajte i pirinač. Pržite dok pirinač ne postane staklen.
U njega dodajte so, majčinu dušicu i vodu. Kada pirinač upije vodu, dodajte suvo grožđe, usitnjene orahe i sitno iseckan mladi luk. Pažljivo izmešajte.
Operite i očistite šarana od krljušti.
Punite ga nadevom i zašijte razrez jakim koncem. Ostali luk isecite na kolutove i stavite ga na dno tepsije. Na luk stavite punjenog šarana, a oko šarana stavite ostali deo nadeva.
Pospite s malo soli i zalivajte vodom koliko je potrebno da pokrije nadev. Uvijte tepsiju aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike sat vremena.
Skinite foliju, stavite na šarana limun iseckan na kolutove i pecite ribu još 30 minuta bez folije dok ne dobije zlatkastu boju. Poslužite šarana dok je topao.
Pečeni kurban šaran je gotov.