Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Punjeni šaran»Pečeni kurban šaran

Pečeni kurban šaran

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Pomoćnik kuvara
29497
Pečeni kurban šaran
Fotografije: Ivana Georgieva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
155 min.
Porcije
6
"Pečeni kurban šaran - nestrpljivo čekamo da probamo"

Potrebni sastojci

  • šaran
  • pirinač - 200 g
  • luk - 3 glavice
  • mladi luk - 1 vezica
  • orasi - 60 g
  • suvo grožđe - 60 g
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • crni biber - 1 prstohvat
  • so - po ukusu
  • ulje - 4 supene kašike
  • voda - 1 šoljica
* merne jedinice

Način pripreme

Potopite suvo grožđe u vrelu vodu na otprilike 10 minuta. Isecite 1/3 luka na sitne kockice i dinstajte ga u dubokom tiganju sa uljem.

Kada luk dobije zlatkastu boju, dodajte i pirinač. Pržite dok pirinač ne postane staklen.

U njega dodajte so, majčinu dušicu i vodu. Kada pirinač upije vodu, dodajte suvo grožđe, usitnjene orahe i sitno iseckan mladi luk. Pažljivo izmešajte.

Operite i očistite šarana od krljušti.

Punite ga nadevom i zašijte razrez jakim koncem. Ostali luk isecite na kolutove i stavite ga na dno tepsije. Na luk stavite punjenog šarana, a oko šarana stavite ostali deo nadeva.

Pospite s malo soli i zalivajte vodom koliko je potrebno da pokrije nadev. Uvijte tepsiju aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike sat vremena.

Skinite foliju, stavite na šarana limun iseckan na kolutove i pecite ribu još 30 minuta bez folije dok ne dobije zlatkastu boju. Poslužite šarana dok je topao.

Pečeni kurban šaran je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti