Praznična torta Žirafa

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Praznična torta Žirafa
Fotografije: Doni Niki
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
20
"Praznična Torta Žirafa kojoj će se svaki mališan obradovati"

Potrebni sastojci

  • Bela kora
  • jaja - 6 komada
  • brašno - 120 g
  • šećer - 100 g
  • ulje - 30 ml
  • prašak za pecivo - 10 g
  • esencija pomorandže
  • Kakao kora
  • jaja - 4 komada
  • brašno - 150 g
  • kakao - 50 g
  • šećer - 180 g
  • ulje - 100 ml
  • prašak za pecivo - 10 g
  • Krem za sastavljanje
  • slatka pavlaka - 500 ml
  • rikota - 250 g
  • šećer u prahu - 150 g
  • esencija
  • Preliv od jagoda
  • jagode - 250 g
  • šećer - 150 g
  • limunov sok - 2 supene kašike
  • bela čokolada - 100 g
  • sveže mleko - 100 ml, za natapanje kora
  • Krem od maslaca
  • kondenzovano mleko - 1 pakovanje (397 g)
  • meki maslac - 400 ml
  • narandžasta boja - 1/2 kašičice
  • Za 7 čokoladnih žirafa
  • bela čokolada - 60 g
  • crna čokolada - 20 g
  • silikonski kalup
  • špric za jednokratnu upotrebu - 2 komada
  • Za velike tačke
  • čokolada - 50 g, tamna
  • fondan - 300 g (za modeliranje žirafe, listova i cvetova)
  • boje - za bojenje fondana*
* merne jedinice

Način pripreme

U dve posebne posude se pripremaju smese za dve kore.

Princip pripremanja kora je identičan, opisujem redosled, pridržavajte se samo količine prema receptu, odnosno za belu i kakao koru.

Jaja sa šećerom se mute mikserom na maksimalnoj snazi dok smesa ne pobeli, ovo se dešava za otprilike 5-6 minuta mućenja.

Dodaje se ulje, esencija i na kraju prosejano brašno sa praškom za pecivo (za kakao koru kakao se pomeša sa brašnom i praškom za pecivo i takođe se proseje).

U obe tepsije rerne se stavlja papir za pečenje i sipa se polovina bele i polovina kakao smese u cik cak kako bi se dobio efekat zebre, tako se radi i sa obe tepsije.

Peku se na 180°C bez ventilatora dok čačkalica ne bude suva.

Od ohlađenih kora pomoću prstena se seku 4 kruga prečnika 18 cm.

Krem za sastavljanje:

Slatka pavlaka se muti se šećerom u prahu dok ne bude gotova, dodaje se rikota i esencija, muti se još minutu dok se smesa ne homogenizuje.

Preliv od jagoda:

Očišćene, oprane i iseckane jagode se posipaju šećerom i kuvaju se na ringli dok se ne dobije potrebna gustina, dodaju se 1-2 kašičice soka od limuna.

U posudu se stavlja 7 punih supenih kašika smese od pavlake i dodaje se 5 supenih kašika ohlađenog preliva od jagoda.

Bela čokolada (100 g) se topi u mikrotalasnoj, oboji se sa nekoliko kapljica narandžaste boje, kada se ohladi, dodaje se u 7 supenih kašika smese od pavlaka u posudu.

Sveže mleko se zagreje za 30 sekundi u mikrotalasnoj kako bi se natopile kore.

Na podlogu se stavlja 1 supena kašika smese od pavlake kako bi se pričvrstila kora. U prsten obavijen acetatnom trakom se stavlja prva kora, četkom se dobro natopi toplim mlekom. Na koru se stavlja smesa od pavlake i preliv od jagoda. Stavlja se druga kora, ponovo se natopi mlekom, na nju se stavlja smesa sa pomešanom pavlakom i belom čokoladom. Treća kora, kao i prethodne se natopi mlekom i premazuje se pavlakom od jagode. Četvrta kora se natopi manje i premazuje se pavlakom sa čokoladom.

Stavlja se u frižider na 60 minuta da se stegne.

Krem od maslaca za premazivanje torte se pravi na sledeći način:

Maslac (na sobnoj temepraturi) se muti na maksimalnoj brzini 5 minuta dok ne pobeli, nakon čega se postepeno dodaje kondenzovano mleko i esencija, mućenje traje još 10 minuta dok se ne dobije vazdušast krem.

Ohlađena torta od pavlake se oslobađa od prstena i acetatne trake i svuda se nafiluje (premazuje) kremom od maslaca.

Dekoriše se pripremljenim čokoladnim žirafama koje se prave od istopljene bele čokolade koja se sipa u špric za jednokratnu upotrebu, odseče se vrhić i sipa se u silikonski kalup. Pre toga se istopi crna čokolada, takođe se sipa u špric za jednokratnu upotrebu, odseče se vrhić i prave se tačkice po površini, nakon čega se sipa bela čokolada odozgo.

Torta za rođendan se stavlja u zamrzivač na 10-15 minuta, nakon čega se vadi iz kalupa. Ova procedura se ponavlja (čokolada se kratko zagreva pre upotrebe u mikrotalasnoj rerni, zato što se stvrdnjava) dok se ne dobije 7 komada.

Dekoracija od fondana se pravi od približno 300 g fondana koji se boji u potrebne boje kako bi se oblikovali listovi, cvetovi i žirafa.

Tačkice su od istopljene u mikrotalasnoj rerni čokolade koja se sipa na acetatnu traku, zamrzava se u zamrzivaču i seku se tačke okruglog oblika. Zalepi se po spoljašnjem delu praznične torte Žirafa, kao i čokoladne žirafice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: