Način pripreme
U dve posebne posude se pripremaju smese za dve kore.
Princip pripremanja kora je identičan, opisujem redosled, pridržavajte se samo količine prema receptu, odnosno za belu i kakao koru.
Jaja sa šećerom se mute mikserom na maksimalnoj snazi dok smesa ne pobeli, ovo se dešava za otprilike 5-6 minuta mućenja.
Dodaje se ulje, esencija i na kraju prosejano brašno sa praškom za pecivo (za kakao koru kakao se pomeša sa brašnom i praškom za pecivo i takođe se proseje).
U obe tepsije rerne se stavlja papir za pečenje i sipa se polovina bele i polovina kakao smese u cik cak kako bi se dobio efekat zebre, tako se radi i sa obe tepsije.
Peku se na 180°C bez ventilatora dok čačkalica ne bude suva.
Od ohlađenih kora pomoću prstena se seku 4 kruga prečnika 18 cm.
Krem za sastavljanje:
Slatka pavlaka se muti se šećerom u prahu dok ne bude gotova, dodaje se rikota i esencija, muti se još minutu dok se smesa ne homogenizuje.
Preliv od jagoda:
Očišćene, oprane i iseckane jagode se posipaju šećerom i kuvaju se na ringli dok se ne dobije potrebna gustina, dodaju se 1-2 kašičice soka od limuna.
U posudu se stavlja 7 punih supenih kašika smese od pavlake i dodaje se 5 supenih kašika ohlađenog preliva od jagoda.
Bela čokolada (100 g) se topi u mikrotalasnoj, oboji se sa nekoliko kapljica narandžaste boje, kada se ohladi, dodaje se u 7 supenih kašika smese od pavlaka u posudu.
Sveže mleko se zagreje za 30 sekundi u mikrotalasnoj kako bi se natopile kore.
Na podlogu se stavlja 1 supena kašika smese od pavlake kako bi se pričvrstila kora. U prsten obavijen acetatnom trakom se stavlja prva kora, četkom se dobro natopi toplim mlekom. Na koru se stavlja smesa od pavlake i preliv od jagoda. Stavlja se druga kora, ponovo se natopi mlekom, na nju se stavlja smesa sa pomešanom pavlakom i belom čokoladom. Treća kora, kao i prethodne se natopi mlekom i premazuje se pavlakom od jagode. Četvrta kora se natopi manje i premazuje se pavlakom sa čokoladom.
Stavlja se u frižider na 60 minuta da se stegne.
Krem od maslaca za premazivanje torte se pravi na sledeći način:
Maslac (na sobnoj temepraturi) se muti na maksimalnoj brzini 5 minuta dok ne pobeli, nakon čega se postepeno dodaje kondenzovano mleko i esencija, mućenje traje još 10 minuta dok se ne dobije vazdušast krem.
Ohlađena torta od pavlake se oslobađa od prstena i acetatne trake i svuda se nafiluje (premazuje) kremom od maslaca.
Dekoriše se pripremljenim čokoladnim žirafama koje se prave od istopljene bele čokolade koja se sipa u špric za jednokratnu upotrebu, odseče se vrhić i sipa se u silikonski kalup. Pre toga se istopi crna čokolada, takođe se sipa u špric za jednokratnu upotrebu, odseče se vrhić i prave se tačkice po površini, nakon čega se sipa bela čokolada odozgo.
Torta za rođendan se stavlja u zamrzivač na 10-15 minuta, nakon čega se vadi iz kalupa. Ova procedura se ponavlja (čokolada se kratko zagreva pre upotrebe u mikrotalasnoj rerni, zato što se stvrdnjava) dok se ne dobije 7 komada.
Dekoracija od fondana se pravi od približno 300 g fondana koji se boji u potrebne boje kako bi se oblikovali listovi, cvetovi i žirafa.
Tačkice su od istopljene u mikrotalasnoj rerni čokolade koja se sipa na acetatnu traku, zamrzava se u zamrzivaču i seku se tačke okruglog oblika. Zalepi se po spoljašnjem delu praznične torte Žirafa, kao i čokoladne žirafice.