Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Slatki rolat»Japanski čokoladni rolat

Japanski čokoladni rolat

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Japanski čokoladni rolat3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
6
"Japanski čokoladni rolat za rane goste"

Potrebni sastojci

  • kora za rolat
  • belanca - 4 komada
  • šećer - 50 g
  • žumanca - 4 komada
  • šećer - 30 g
  • biljno ulje - 25 g, susamovo
  • voda - 30 g, vruća
  • brašno - 30 g, za kolač
  • kakao - 15 g, u prahu
  • mus krem
  • čokolada - 70 g
  • pavlaka - 50 ml, vruće
  • pavlaka sa jagodom - 200 ml, hladna, za mućenje
  • Ganaš preliv
  • maslac - 50 g
  • čokolada - 150 g
  • pavlaka - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte rernu do 190 stepeni.

Odvojte žumanca od belanaca. Dodajte 50 g kristal šećera u 4 belanca u 3 porcije.

Dodajte 30 g kristal šećera u 4 žumanca i mešajte dok ne pobeli.

Dodajte 25 g belog susamovog ulja i mešajte dok ne emulgira, nakon toga dodajte 30 g vruće vode i izmešajte.

Prosejte 30 g brašna za kolač i 15 g kakaa u prahu i dobro izmešajte. Dodajte mereng iz umućenih belanaca u 3 porcije i svaki put dobro izmešajte.

Prvi put je teško mešati, tako da laganim pokretima i pomoću žice za mućenje mešajte.

Rasprostrite papir u tepsiju za pečenje dimenzija 375 mm x 240 mm ili 270 mm x 270 mm i sipajte testo u nju.

Izravnajte i tapkajte dno, kako biste uklonili velike mehuriće i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni 11-15 minuta. Nakon pečenja izvadite iz rerne, stavite papir na njega i ostavite ga da se ohladi.

Napravite krem mus. Stavite čokoladu sa 50 ml pavlake da se istopi u mikrotalasnoj.

Drugi način je da stavite 50 ml pavlake u malu kaserolu i zagrejte do 60 stepeni.

Sklonite sa ringle i sipajte toplu pavlaku u posudu sa čokoladom kako bi se čokolada istopila.

Sačekajte da se čokoladna smesa ohladi.

Nakon toga umutite pavlaku od jagoda u čvrste vrhiće i dodajte dobro ohlađenu čokoladnu smesu. Mešajte dok se ne pomešaju.

Kada se ploča za rolat ohladi, stavite list papira i okrenite. Odozgo ravnomerno rasporedite krem od čokoladnog musa sa jagodama i uvijte ga u rolat. Uvijte ceo rolat u papir i posle folijom i ohladite u frižideru na sat vremena. Ili samo papirom, većim i uvijajte krajeve kao bombon.

Napravite čokoladni ganaš preliv.

Stavite pavlaku u malu kaserolu i zagrejte do 60 stepeni. Sklonite sa ringle i sipajte toplu pavlaku u posudu sa 150 g čokolade kako bi se čokolada istopila.

Ako se ne istopi u potpunosti, stavite dno posude na vodenu paru i mešajte dok ne postane glanc. Dodajte 15 g neslanog maslaca koji je na sobnoj temperaturi kako bi se maslac istopio, skinite sa vodene pare i ostavite da se ohladi.

Sačekajte da se ohladi do sobne temperature i da se blago zgusti čokoladni ganaš pre nego što zalijete rolat.

Možete gušćim i ohlađenim ganašem da zalijete i da dekorišete viljuškom ili toplijim i tečnim za glađi efekat.

Ja sam izabrala gušću varijantu. Izaberite šta vam se dopada tako što pre toga stavite rolat na rešetku i tada izlivate ganaš.

Dodatno ukrasite prema mašti i gotovi ste. Uživajte u ovom neverovatno ukusnom japanskom čokoladnom rolatu. Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: