Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Pirinač na tiganju»Pirinač u tiganju sa šumskim pečurkama i jajima

Pirinač u tiganju sa šumskim pečurkama i jajima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pirinač u tiganju sa šumskim pečurkama i jajima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
28 min.
Ukupno
43 min.
Porcije
3
"Pirinač u tiganj sa šumskim pečurkama i jajima - jedite sa kriškom integralnog hleba"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 250 g (poželjno je da bude okruglast)
  • pečurke - 250 g, šumske, livadska pečurka ili druge
  • beli luk - 4 čena
  • ulje - 5 supenih kašika
  • kravlji maslac - 2 supene kašike
  • bujon od pečuraka - tečnost, prema sorti pirinča
  • jaja - 4 komada
  • ruzmarin - 1 i 1/2 kašičica
  • peršun - 1/2 vezice
  • paradajz - za garniranje
  • maslinovo ulje - 1 - 2 supene kašike, za paradajz
  • so - po ukusu
  • crni biber - po želji
  • sok od limuna - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte ulje na umerenoj vatri i u njemu propržite čenove belog luka, iseckane na tanke kriškice. Dovoljno je da puste aromu.

Dobro očistite pečurke, isecite ih i stavite kod belog luka, pri čemu bi bilo dobro da tiganj bude sa širokom površinom kako bi bile u tanjem sloju i da se sotiraju, a ne da se dinstaju.

Kada malo omekšaju, sipajte pirinač. Ako koristite pirinač okruglog zrna, nema potrebe da ga prethodno dugo perete ili da ga držite u vodi.

Kada se i pirinač malo propržio, začinite solju i ruzmarinom i sipajte tečnost u proporcijama prema sorti koju koristite.

Kuvajte dok bujon ne upije, trudeći se da gotovo ne mešate. Vatra neka ne bude mnogo jaka da ne bi gorelo po dnu.

Na kraju dodajte maslac i kada se istopi, razabijte jaja i lepo mešajte.

Za kraj, stavite sveže iseckan peršun i po želji jednu, dve kašike limunovog soka i crnog bibera.

Servirajte pečurke sa pirinčem sa garnirungom od paradajza, posutog lepim maslinovim uljem i Maldonskom solju.

Prijatno sa mojim pirinčem u tiganju sa šumskim pečurkama i jajima!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: