Način pripreme
U odgovarajućoj posudi (ja to radim direktno u posudi za pečenje koju ću koristiti tokom celog procesa) dinstam sitno iseckan luk i beli luk dok ne omekšaju. Dodajem u njih očišćen, opran i isečen spanać.
Promešamo dobro i dinstamo dok i on ne omekša. Dodajemo opran pirinač i mešamo sve mnogo dobro, nakon 1-2 minuta dodajemo tri šolje vode, so, biber, ljutu alevu papriku i nanu po ukusu.
Stavljamo posudu za pečenje sa pirinčem u prethodno zagrejanu rernu mešajući s vremena na vreme.
Kada je pirinač upio skoro svu vodu dodajemo namrvljeni sir i kiselo mleko, pri čemu se ponovo sve dobro meša.
Vraćamo nazad u rernu dok se jelo sa pirinčem i spanaćem ne zapeče.
Malo pre nego što isključimo jelo pravimo lagana udubljenja (gnezda) u pirinču i dodajemo jaja.
Dopečemo dok jaja ne dobiju željenu tvrdoću.
Serviramo toplo i sa hladnim pivom/belim vinom.
Pirinač sa spanaćem i jajima u rerni može da se servira kao samostalno jelo i vegetarijanski garnirung.