Torta Dama sa hrizantemama

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Torta Dama sa hrizantemama
Fotografije: Doni Niki
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
12
"Torta Dama sa hrizantemama - definitivno ćete se oduševiti njome"

Potrebni sastojci

  • Bela kora
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 1 šolja
  • soda za hleb - 1 1/2 kašičica
  • Kakao kora
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 1 šolja
  • soda za hleb - 1/2 kašičice
  • kakao - 1 supena kašika
  • sok iz kompota - za prelivanje
  • Krem između kora
  • slatka pavlaka - 500 ml 36%
  • šećer u prahu - 100 g
  • krem sir - 400 g, Filadelfija
  • kondenzovano mleko - 100 g
  • Krem od maslaca za dekoraciju
  • kondenzovano mleko - 1 pakovanje (397 g)
  • kravlji maslac - 400 g, meki
  • borovnice za ukras - 200 g
  • čokolada - 30 g
  • gel boje
* merne jedinice

Način pripreme

Obe kore za tortu se spremaju na identičan način.

Koraci su u potpunosti isti, sa jedinom razlikom što se u jednu koru dodaje kakao!

Odvajaju se belanca od žumanaca. Belanca se mute u sneg. Žumanca se mute sa šećerom dok ne pobele, dodaje se brašno sa sodom za hleb. Na kraju se dodaju u porcijama belanca u žumanca, pažljivo da smesa ne bi spala. U drugu smesu se dodaje i kakao. U pravougaone tepsije, obložene papirom za pečenje, se stavljaju dve smese. Peku se na 180°C 15 minuta otprilike.

Krem za mazanje između kora:

Slatka pavlaka sa šećerom u prahu se muti mikserom dok ne bude gotova, dodaje se kondenzovano mleko i krem Filadelfija, mućenje traje dok se ne dobije glatka i homogena konzistencija krema.

Krem za dekoraciju od maslaca:

Meki maslac se muti 3-4 minute dok se ne dobije krem od maslaca za tortu, nakon čega se postepno u mlazu dodaje kondenzovano mleko. Krem se muti još 7-8 minuta dok se ne dobije vazdušasta i glatka konzistencija.

Pomoću pravougaonog prstena se iseku kore da se izjednače.

Na odgovarajućoj podlozi ili tabli se sastavlja posebna torta. Pomoću prstena kojim se seku kore, počinje sastavljanje. Na podlogu se stavljaju 2 supene kašike krema kako bi se kora pričvrstila. Prvo se stavlja bela kora, preliva se sokom iz kompota po izboru, samo da ne bude taman i da oboji kore. Odozgo se stavlja poslastičarski krem, sledi kakao kora - prelivanje i ponovo krem.

Ostavlja se u frižideru na 30 minuta, nakon čega se prsten pažljivo skida. Torta sa pavlakom se premazuje sa strane špatulom. Krem, prethodno obojen gel bojom se sipa u špric za jednokratnu upotrebu sa nastavkom za hrizanteme.

Čokolada se istopi u mikrotalasnoj. Dobijena glatka smesa se presipa u špric za jednokratnu upotrebu, odseče se vrhić i pravi se lice, vrat i ruke dame, a oprane i osušene borovnice se ređaju za kosu nacrtanog lica.

Pomoću četkice za crtanje se prave tanke kratke linije za boju jagodica i ruku. Nastavkom u obliku zvezde se pravi haljina za tortu Dama za hrizantemama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: