Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Pogača Hrizantema

Pogača Hrizantema

ažurirano:
Pogača Hrizantema
Fotografije: Albena Asenova-Piseva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
10
"Pogača kao sunce, koju će svaka domaćica sa ponosom staviti na svoju trpezu."

Potrebni sastojci

  • šećer - 1 kašičica
  • kvasac - 1/2 paketa, suv
  • topla voda - 240 ml
  • brašno - oko 800 g
  • ulje - 240 ml
  • sveže mleko - 240 ml
  • so - 1 supena kašika
  • jaja - 1 komad
  • sir - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Aktiviramo kvasac u posudi sa toplom vodom šećerom. Sačekamo da se kvasac aktivira. Prosevamo prašno, pravimo udubljenje i u njega sipamo ulje, sveže mleko, kvasac i so.

Zamesimo testo i ostavimo da odstoji. Za to vreme umutimo belance sa mrvljenim sirom.

Razvijemo testo preko brašnom posute radne površine u pravougaonu koru. Od jednog kraja do sredine nasečemo koru na trake (kao rese, širine 3-4 cm). U neisečeni kraj rasporedimo sir i uvijamo u rolat. Počinjemo sa krajem u kome se nalazi nadev.

Prebacujemo rolat u okrugao pleh u koji smo stavili papir za pečenje. Ostavljamo testo da nadođe oko 50-60 minuta. Namažemo umućenim žumancem i jednom supenom kašikom svežeg mleka.

Pečemo na 180 stepeni. Čim se pogača ispeče, maže se uljem i pokriva krpom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: