Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Pogača Hrizantema

Pogača Hrizantema

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8102713k266
Pogača Hrizantema
Fotografije: Albena Asenova
1 / 3
09/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
10
"Pogača kao sunce, koju će svaka domaćica sa ponosom staviti na svoju trpezu"

Potrebni sastojci

  • šećer - 1 kašičica
  • kvasac - 1/2 paketa, suv
  • topla voda - 240 ml
  • brašno - oko 800 g
  • ulje - 240 ml
  • sveže mleko - 240 ml
  • so - 1 supena kašika
  • jaja - 1 komad
  • sir - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Aktiviramo kvasac u posudi sa toplom vodom šećerom. Sačekamo da se kvasac aktivira. Prosevamo prašno, pravimo udubljenje i u njega sipamo ulje, sveže mleko, kvasac i so.

Zamesimo testo i ostavimo da odstoji. Za to vreme umutimo belance sa mrvljenim sirom.

Razvijemo testo preko brašnom posute radne površine u pravougaonu koru. Od jednog kraja do sredine nasečemo koru na trake (kao rese, širine 3-4 cm). U neisečeni kraj rasporedimo sir i uvijamo u rolat. Počinjemo sa krajem u kome se nalazi nadev.

Prebacujemo rolat u okrugao pleh u koji smo stavili papir za pečenje. Ostavljamo testo da nadođe oko 50-60 minuta. Namažemo umućenim žumancem i jednom supenom kašikom svežeg mleka.

Pečemo na 180 stepeni. Čim se pogača ispeče, maže se uljem i pokriva krpom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: