Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Pogača Hrizantema sa povrćem za Cveti

Pogača Hrizantema sa povrćem za Cveti

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4661115k157
Pogača Hrizantema sa povrćem za Cveti
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 9
07/02/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
5
"Ova pogača sa povrćem je užitak za oči, a dizajn hrizanteme je remek-delo - hoćete li probati"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • pšenično brašno - 2 šolje
  • integralno brašno - 2 šolje
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • jabukovo sirće - 1 i 1/2 kašičica
  • himalajska so - 2 kašičice, ravne
  • čubar - 2 prstohvata, sušen i zgnječen
  • šarlan - 2 kašike. + za premazivanje (nerafinisano suncokretovo ulje)
  • voda - oko 1 i 1/5 šolje
  • Za nadev
  • bundeva - 1 šolja, puna, narendana
  • zelje (pitomi štavalj) - 15 listova
  • kiseljak - 10 listova
  • peršun - 1/2 veze, bez drški
  • mladi luk - 2 šake seckanog perja
  • kopriva - 1 šolja, naseckana
  • luk - 3 male glavice
  • šargarepa - 1 komad
  • beli luk - 1 karanfilić
  • maslačak - 1 šaka listova
  • šarlan - 1 - 2 kašike (nerafinisano suncokretovo ulje)
  • voda - 1/2 šoljice
  • himalajska so - 1 kašičica, ravna, po ukusu
  • smeđi šećer - 1/2 kašičice
  • kurkuma - 1/2 kašičice
  • đumbir - 2 - 3 prstohvata, u prahu
  • bosiljak - 1/2 kašičice. , osušen i zdrobljen
  • nana - 1 ravna kašičica, osušena i zdrobljena
* merne jedinice

Način pripreme

Za pripremu nadeva od povrća potrebni su vam: crni luk i beli luk - sitno iseckani, bundeva i šargarepa - narendani, listovi zelja, kiseljaka, peršun, mladi luk, kopriva i maslačak - oprani i sitno iseckani bez drški.

U šerpi zagrejte šarlan (nerafinisano ulje suncokreta) i dodajte povrće: prvo crni luk, beli luk, šargarepu i bundevu, zatim himalajsku so i nakon što omekšaju pod poklopcem nekoliko minuta, dodajte preostale začine i zelenilo, uz malo vode. Kuvajte oko 10 minuta uz stalno mešanje. Kada je gotovo sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.

U zgodnu posudu za mešanje prosejte pšenično brašno. U njega dodajte integralno brašno, kao i himalajsku so, čubar, šarlan i sodu bikarbonu, koju aktivirate jabukovim sirćetom. Posle mešanja, dodajući malo po malo tople vode, umesite elestično testo. Razvaljajte ga oklagijom u tanku koru (oko pola centimetra) i isecite krugove prečnika oko 6-7 cm.

Kao što vidite na fotografijama, na svaki krug sipajte po 1 kašičicu nadeva od povrća, preklopite ga na pola kao polumesec i sakupite dva oštra kraja, snažno ih pritiskajući da se zalepe. Latice poređajte u krug u prethodno podmazan pleh - i tako dok sve ne ispunite.

Za centar cvetne pogače formirajte ružu od 4 polovine testa (polmeseca) sa ivicama koje se blago preklapaju, koje premažte sa malo nadeva i umotajte u rolat.

Stavite ružu u sredinu praznične pogače, lagano savijajući latice. Celu pogaču premažite šarlanom i pecite u rerni oko 30 minuta na 200 stepeni, povremeno okrećući tepsiju da se ravnomerno ispeče.

Dok je još uvek topla i miriše na prolećno povrće, poslužite ukusnu pogaču povodom praznika Cveti.

Prelepa, vazdušasta i veoma ukusna pogača Hrizantema od povrća za praznik Cveti!

Fantastično ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: