Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pečena svinjetina»Špikovana svinjetina sa specijalnim sosom

Špikovana svinjetina sa specijalnim sosom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Špikovana svinjetina sa specijalnim sosom2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
6
"Špikovana svinjetina sa specijalnim sosom, čiju tajnu ćete otkriti u receptu"

Potrebni sastojci

  • svinjski kare - oko 500 g
  • dižon senf - 1 kašika
  • biber - 1 kašičica, mleveni
  • biber - prstohvat mešavine zrna
  • so - 1/2 kašičice
  • majčina dušica - 3 prstohvata
  • peperončino - 1 kašičica
  • šargarepa - 1 - 2 komada
  • beli luk - 2 čena
  • paprika - 1 komad, svetlo zelena
  • maslinovo ulje - za prženje mesa
  • maslac - 50 g
  • crno vino - 100 ml suvo
  • GREJVI SOS
  • goveđi bujon - 400 ml, jak
  • luk - 1/2 glavice, žuti
  • šargarepa - 1 komad
  • brašno - 2 kašike
  • maslac - 40 g
  • crveno vino - 40 ml suvo
  • biber
  • so
  • PRILOG
  • krompir - 1 kg
  • maslac - 200 - 250 g
  • so
  • muskatni oraščić - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

GREJVI SOS

Šargarepu i luk sitno iseckajte. U tiganj gde je meso zapečaćeno na jakoj vatri dodajte polovinu maslaca i ostavite da se dovoljno zagreje. Smanjite vatru na srednje jaku. Dodajte bujon i dinstajte dok se tečnost ne smanji na pola.

Na preostalom maslacu propržite brašno dok ne postane baršunasto-braon boje.

Procedite bujon i dodajte ga u brašno sa maslacem. Ostavite da se krčka 5 minuta.

Dodajte sok od pečenja mesa, kada je meso gotovo, ali ga prethodno procedite. Dodajte vino. Ostavite da se tečnost smanji. Sos je spreman za upotrebu.

PS: Ako koristite gotovi bujon, ostavite na ringli da se redukuje i dodajte prethodno zaprženo brašno sa maslacem, dinstajte i dodajte proceđeni sos od pečenja mesa.

ŠPIKOVANI KARE

Meso operite pod hladnom vodom dok ne pobeli. Osušite ga papirnim ubrusom. Veoma oštrim, uskim i dugačkim nožem uklonite nepotrebnu masnoću, ako postoji.

Šargarepu očistite i isecite na duže kockice, beli luk na kriške, a papriku - na dugačke i uske trake.

U mesu nožem napravite rezove i u svaki rez stavite parče šargarepe, biber u zrnu, pa još jedan rez samo za beli luk i biber u zrnu, pa papriku, naizmenično sa svih strana fileta dok ne potrošite namirnice. Ono što ostane, ako ostane, dodaćete u posudu za pečenje svinjskog mesa.

Gotov špikovani file posolite i pobiberite. Da bi zadržao oblik tokom kuvanja, može se vezati konopcem za kuvanje. U manju posudu sipajte malo maslinovog ulja, dodajte majčinu dušicu, peperončini, senf i premažite ceo komad mesa. Ostavite nekoliko sati u frižideru ili preko noći da meso upije mirise i ukuse začina.

Nakon što je meso odstojalo, zapečatite ga sa svih strana u šerpi sa maslinovim uljem i maslacem dok ne porumeni. Sos, koji ostane u šerpi se deglazira sa 100 ml dobrog crnog vina.

Zapečaćeno meso se stavi u odgovarajuću posudu, prelije sosom i peče na 170-180 stepeni oko 1 i 1/2 sat.

Meso se mora ohladiti (u suprotnom se raspada) i zatim ga oštrim i ravnim nožem isecite na kriške.

Prilikom serviranja stavite dve kriške špikovanog svinjskog mesa i prelijte Grejvi sosom.

PRILOG

Prilog je od kuvanog krompira izgnječenog presom i dodatog maslaca i muškatnog oraščića za ukus, sa malo soli. Duže se pritiska presom za krompir da uđe vazduh i da krompir pire postane vazdušast.

Pri pravljenju ovog pire krompira ne dodaje se sveže mleko.

Špikovana svinjetina sa specijalnim sosom je veoma ukusna!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: