Način pripreme
Svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi.
U duboku posudu stavite prosejano brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i sodu i izmešajte ih viljuškom.
U drugoj manjoj posudi mikserom umutite jaja, kiselo mleko i ulje, na kraju dodajte i kafu.
Tako dobijenu tečnu smesu dodajte u suvu i mešajte dok se ne dobije homogena smesa.
Da bi se ispekle tri jednake kore, rasporedila sam smesu u tri posudice. Rernu sam zagrejala na 160°C. Dno okruglog kalupa sa pokretnim prstenom i prečnika 25 cm sam obložila papirom za pečenje. Sipala sam smesu iz prve posudice, ravnomerno sam je rasporedila i stavila da se peče otprilike 10-11 minuta. Drvenom čačkalicom probamo da vidimo da li je gotova.
Na ovaj način ispecite druge dve kore za tortu.
Dok se hlade, pripremite krem za tortu. Na vodenoj pari istopite čokoladu i ostavite da se ohladi.
U duboku posudu sestavlja meki maslac i šećer u prahu i mikserom ih mutite u krem otprilike minutu. Dodaje se krem sir, pri čemu se kratko promeša. Na kraju sam u tankom mlazu dodala ohlađenu čokoladu i mešala sam dok je smesa nije apsorbovala.
Na odgovarajućem tanjiru se sastavlja torta tako što se stavlja prva kora, stavlja se 1/3 krema i dobro se zagladi. Pokriva se drugom korom, premazuje se kremom, na kraju se završava trećom korom koja se premazuje ostalim kremom.
Čokoladna torta se odozgo ukrašava umućenom slatkom pavlakom, mlečnom čokoladom iseckanom na komadiće i crnom čokoladom izlomljenom na kockice.
Po želji možete da dodate nekoliko usitnjenih pečenih lešnika u dekoraciju.
Dobro bi bilo da krem sa maslacem odstoji jednu noć u frižideru pre nego što se iseče.
Srećan praznik sa tortom Raskoš.