Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hlepčići»Hlepčići sa maslinovim uljem za Zadušnice

Hlepčići sa maslinovim uljem za Zadušnice

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Hlepčići sa maslinovim uljem za Zadušnice
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
14
"Ovi vazdušasti i prepečeni hlepčići sa makovim semenom su pravi užitak za čula"

Potrebni sastojci

  • brašno - otprilike 750 g
  • sveže mleko - 300 ml
  • voda - 100 ml
  • kvasac - 20 g, svež
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • maslinovo ulje - 80 ml
  • jaja - 1 komad + 1 belance
  • za premazivanje
  • jaja - 1 žumance
  • voda - 1 supena kašika
  • seme maka - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte vodu i sveže mleko i u njima istopite kvasac i šećer.

Prosejte brašno sa solju i oblikujte udubljenje.

Dodajte smesu sa kvascem, jaja i šećer i umesite meko testo kog odmah podelite na željeni broj pogačica.

Ja sam podelila na 14 delova koje sam oblikovala u loptice i poređala sam u dve tepsije obložene papirom za pečenje.

Lagano sam ih spljeskala prstima i pokrila krpom kako bi narasle.

Nakon 30 minuta su bili gotovi.

Namazala sam smesom od 1 žumanca i vode i špatulom koju sam lagano pritiskala u svaku pogačicu, napravila sam rešetku na svakoj pogačici.

Hlepčiće sam pekla u prethodno zagrejanoj rerni na 180°С sa ventilatorom, 20 minuta dok se nije dobila zlatasta boja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: