Bonapeti.rs»Recepti»Pica»Testo»Testo sa brašnom od krompira za pljosnati hleb ili picu

Testo sa brašnom od krompira za pljosnati hleb ili picu

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841002k240
Testo sa brašnom od krompira za pljosnati hleb ili picu
Fotografije: Ivelina
2 / 3
20/06/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
8
"Savršeno testo za picu ili pljosnati hleb"

Potrebni sastojci

  • Prave se 2 kore
  • voda - 1½ šolja, topla (ne vruća)
  • suvi kvasac - 1½ kašičice
  • maslinovo ulje - ¼ šolje
  • brašno - 4½ šolje, visokog kvaliteta, za hleb, plus dodatno za mešenje
  • so - 2 kašičice
  • Toping
  • ruzmarin
  • morska so
  • masline
  • maslinovo ulje - 1 - 2 supene kašike, ekstra devičansko
  • ruzmarin - 2 kašičice, sveži listovi
  • morska so - ½ kašičice
  • masline - 8
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite toplu vodu u veliku posudu za mešenje (savršena je ona iz mašine za hleb ili električni mikser sa oštricom za testo, ukoliko imate takav).

Sipajte kvasac u vodu i ostavite da odstoji 2 minute. Pomešajte krompir pire (iz kutije) sa ¼ šolje maslinovog ulja. Izmešajte brašno i so i mešajte dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude.

Okrenite testo na blago nabrašnjenu dasku i blago nauljenom rukom mesite otprilike 30 puta (ili za 3-4 minute na ciklusu za testo u minipekari).

Stavite testo u blago nauljenu posudu. Pokrijte muselinom ili krpom i ostavite da nadođe na toplom na 3-4 sata ili dok ne udvostruči svoju zapreminu. Možete da ga ostavite pokrivenog i u frižideru da polako naraste na 1 noć.

Kada ste spremni da napravite hleb, stavite kamen za pečenje na centralnu policu rerne i zagrejte rernu do 220˚C. Okrenite nadošlo testo na blago nabrašnjenu površinu, podelite ga na pola i oblikujte svaku polovinu u loptu.

Grubo spljeskajte jednu loptu u tepsiju obloženu papirom za pečenje tako što pritisnete testo da se dobije ovalni oblik, otprilike 25 x 25 cm. Koristite vrhove svojih prstiju kako biste pritisnuli rupice u gornjem delu pogače, nakon toga pospite maslinovim uljem i pospite ruzmarinom i morskom solju i mašine.

Povucite papir na kome je testo iz tepsije i na prethodno zagrejani kamen za pečenje. Pecite otprilike 25 minuta dok ne postane zlatkasto. Kada je gotov, hleb će biti šupalj kada ga kucnete. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi na kamenu za pečenje ne nekoliko minuta, nakon čega prebacite na rešetku kako bi se ohladio. Krajnji rezultat je neverovatno lagan i neverovatno ukusan pljosnati hleb, fokača ili pica.

Ponovite sa drugom loptom testa. Ako želite da sačuvate drugu loptu testa da biste koristili kasnije, stavite je u blago nauljenu posudu, pokrijte čistom krpom i stavite u fižider na 48 sati.

Osim toga dobro se zamrzava. Odmrznite testo sa brašnom od krompira za fokaču, pljosnati hleb ili picu pre pečenja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anita
Anita
Najbolje testo
11.08.2022 21:21