Bonapeti.rs»Recepti»Pica»Testo»Testo sa brašnom od krompira za pljosnati hleb ili picu

Testo sa brašnom od krompira za pljosnati hleb ili picu

ažurirano:
IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Testo sa brašnom od krompira za pljosnati hleb ili picu
Fotografije: Ivelina
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
8
"Savršeno testo za picu ili pljosnati hleb."

Potrebni sastojci

  • Prave se 2 kore
  • voda - 1½ šolja, topla (ne vruća)
  • suvi kvasac - 1½ kašičice
  • maslinovo ulje - ¼ šolje
  • brašno - 4½ šolje, visokog kvaliteta, za hleb, plus dodatno za mešenje
  • so - 2 kašičice
  • Toping
  • ruzmarin
  • morska so
  • masline
  • maslinovo ulje - 1 - 2 supene kašike, ekstra devičansko
  • ruzmarin - 2 kašičice, sveži listovi
  • morska so - ½ kašičice
  • masline - 8
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite toplu vodu u veliku posudu za mešenje (savršena je ona iz mašine za hleb ili električni mikser sa oštricom za testo, ukoliko imate takav).

Sipajte kvasac u vodu i ostavite da odstoji 2 minute. Pomešajte krompir pire (iz kutije) sa ¼ šolje maslinovog ulja. Izmešajte brašno i so i mešajte dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude.

Okrenite testo na blago nabrašnjenu dasku i blago nauljenom rukom mesite otprilike 30 puta (ili za 3-4 minute na ciklusu za testo u minipekari).

Stavite testo u blago nauljenu posudu. Pokrijte muselinom ili krpom i ostavite da nadođe na toplom na 3-4 sata ili dok ne udvostruči svoju zapreminu. Možete da ga ostavite pokrivenog i u frižideru da polako naraste na 1 noć.

Kada ste spremni da napravite hleb, stavite kamen za pečenje na centralnu policu rerne i zagrejte rernu do 220˚C. Okrenite nadošlo testo na blago nabrašnjenu površinu, podelite ga na pola i oblikujte svaku polovinu u loptu.

Grubo spljeskajte jednu loptu u tepsiju obloženu papirom za pečenje tako što pritisnete testo da se dobije ovalni oblik, otprilike 25 x 25 cm. Koristite vrhove svojih prstiju kako biste pritisnuli rupice u gornjem delu pogače, nakon toga pospite maslinovim uljem i pospite ruzmarinom i morskom solju i mašine.

Povucite papir na kome je testo iz tepsije i na prethodno zagrejani kamen za pečenje. Pecite otprilike 25 minuta dok ne postane zlatkasto. Kada je gotov, hleb će biti šupalj kada ga kucnete. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi na kamenu za pečenje ne nekoliko minuta, nakon čega prebacite na rešetku kako bi se ohladio. Krajnji rezultat je neverovatno lagan i neverovatno ukusan pljosnati hleb, fokača ili pica.

Ponovite sa drugom loptom testa. Ako želite da sačuvate drugu loptu testa da biste koristili kasnije, stavite je u blago nauljenu posudu, pokrijte čistom krpom i stavite u fižider na 48 sati.

Osim toga dobro se zamrzava. Odmrznite testo sa brašnom od krompira za fokaču, pljosnati hleb ili picu pre pečenja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anita
Anita
Najbolje testo
11.08.2022 21:21