Način pripreme
Stavite toplu vodu u veliku posudu za mešenje (savršena je ona iz mašine za hleb ili električni mikser sa oštricom za testo, ukoliko imate takav).
Sipajte kvasac u vodu i ostavite da odstoji 2 minute. Pomešajte krompir pire (iz kutije) sa ¼ šolje maslinovog ulja. Izmešajte brašno i so i mešajte dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude.
Okrenite testo na blago nabrašnjenu dasku i blago nauljenom rukom mesite otprilike 30 puta (ili za 3-4 minute na ciklusu za testo u minipekari).
Stavite testo u blago nauljenu posudu. Pokrijte muselinom ili krpom i ostavite da nadođe na toplom na 3-4 sata ili dok ne udvostruči svoju zapreminu. Možete da ga ostavite pokrivenog i u frižideru da polako naraste na 1 noć.
Kada ste spremni da napravite hleb, stavite kamen za pečenje na centralnu policu rerne i zagrejte rernu do 220˚C. Okrenite nadošlo testo na blago nabrašnjenu površinu, podelite ga na pola i oblikujte svaku polovinu u loptu.
Grubo spljeskajte jednu loptu u tepsiju obloženu papirom za pečenje tako što pritisnete testo da se dobije ovalni oblik, otprilike 25 x 25 cm. Koristite vrhove svojih prstiju kako biste pritisnuli rupice u gornjem delu pogače, nakon toga pospite maslinovim uljem i pospite ruzmarinom i morskom solju i mašine.
Povucite papir na kome je testo iz tepsije i na prethodno zagrejani kamen za pečenje. Pecite otprilike 25 minuta dok ne postane zlatkasto. Kada je gotov, hleb će biti šupalj kada ga kucnete. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi na kamenu za pečenje ne nekoliko minuta, nakon čega prebacite na rešetku kako bi se ohladio. Krajnji rezultat je neverovatno lagan i neverovatno ukusan pljosnati hleb, fokača ili pica.
Ponovite sa drugom loptom testa. Ako želite da sačuvate drugu loptu testa da biste koristili kasnije, stavite je u blago nauljenu posudu, pokrijte čistom krpom i stavite u fižider na 48 sati.
Osim toga dobro se zamrzava. Odmrznite testo sa brašnom od krompira za fokaču, pljosnati hleb ili picu pre pečenja.
Komentari