Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Mleveno meso»Ćufte»Ćuftice sa belim sosom od pavlake

Ćuftice sa belim sosom od pavlake

Potrebitel#313701Potrebitel#313701
Početnik
10529
Ćuftice sa belim sosom od pavlake
Fotografije: Potrebitel#313701
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Ćuftice od belog sosa sa pavlakom - neverovatno su ukusne"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 750 g, mešavina
  • pirinač - 1/2 šoljice
  • luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1 mala
  • crni biber
  • so
  • hleb - 1/2 kriške
  • jaja - 1 komad
  • peršun - 4 struka
  • celer - struk
  • Za sos
  • brašno - 5 supenih kašika
  • ulje - 5 supenih kašika
  • sveže mleko - 1 l
  • kisela pavlaka - 400 g
  • so
  • crni biber
* merne jedinice

Način pripreme

Hleb se potopi u malo vode dok ne omekne, nakon čega se blago cedi, izgnječi i dodaje se u mleveno meso.

Dodaju se i veoma sitno iseckana polovina glavice luka, oprani pirinač, iseckani peršun i jedno jaje. Začinjava se solju i crnim biberom i dobro se umesi.

Još raskošnije budu ćuftice ako se u mleveno meso doda i malo izrendane šargarepe.

Šargarepica, ostali deo luka, celer i struk peršuna se stavljaju da malo ključaju u šerpi sa vodom.

Zagrabi se kašičicom mleveno meso i oblikuju se male ćuftice koje se uvaljaju u brašno i stavljaju se u ključali bujon. Kuvaju se dok se mleveno meso ne skuva dobro.

Ovo vreme može da se koristi kako bi se napravio sos za janiju od ćufti.

Na dnu šerpe ili kaserole se pomešaju brašno i ulje i proprže se dok brašno blago ne promeni svoju boju.

Posuda se skida sa ringle i uz neprestano energično mešanje se dodaje sveže mleko i deo bujona, u kojem su se kuvale ćuftice. Začinjava se solju i crnim biberom i vraća se na ringlu.

Kuva se dok se ne dobije željena gustina. Ja više volim da nije mnogo gust kako bi ćuftice bile sočnije.

Pavlaka se dobro muti sa malo bujona i dodaje se u sos. Dodaju se i ćuftice u sos i sve se izmeša.

Ćuftice sa belim sosom od pavlake posipaju se sitno iseckanim peršunom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: