Način pripreme
Hleb se potopi u malo vode dok ne omekne, nakon čega se blago cedi, izgnječi i dodaje se u mleveno meso.
Dodaju se i veoma sitno iseckana polovina glavice luka, oprani pirinač, iseckani peršun i jedno jaje. Začinjava se solju i crnim biberom i dobro se umesi.
Još raskošnije budu ćuftice ako se u mleveno meso doda i malo izrendane šargarepe.
Šargarepica, ostali deo luka, celer i struk peršuna se stavljaju da malo ključaju u šerpi sa vodom.
Zagrabi se kašičicom mleveno meso i oblikuju se male ćuftice koje se uvaljaju u brašno i stavljaju se u ključali bujon. Kuvaju se dok se mleveno meso ne skuva dobro.
Ovo vreme može da se koristi kako bi se napravio sos za janiju od ćufti.
Na dnu šerpe ili kaserole se pomešaju brašno i ulje i proprže se dok brašno blago ne promeni svoju boju.
Posuda se skida sa ringle i uz neprestano energično mešanje se dodaje sveže mleko i deo bujona, u kojem su se kuvale ćuftice. Začinjava se solju i crnim biberom i vraća se na ringlu.
Kuva se dok se ne dobije željena gustina. Ja više volim da nije mnogo gust kako bi ćuftice bile sočnije.
Pavlaka se dobro muti sa malo bujona i dodaje se u sos. Dodaju se i ćuftice u sos i sve se izmeša.
Ćuftice sa belim sosom od pavlake posipaju se sitno iseckanim peršunom.