Način pripreme
Glinena đuvečara za pečenje.
Rerna - 180 stepeni
Paraajz se seče na komade u svom donjem delu i stavlja se u vruću vodu na nekoliko minuta. Vadi se i guli se, seče se na velike kockice.
Tikvica se opere, posuši i viljuškom se prave razrezi po dužini, skidaju se njeni krajevi i seče se na velike kockice.
Patlidžans e seče na velike kockice, bez da se guli. Potrebno je da se prolećni patlidžani ocede da ne bi bili gorki.
Očisti se i boranija, ukoliko ima niti, skidaju se ljuštilicom za povrće.
Luk se očisti i seče se na četvrtine.
Paprike se očiste i seku se na krugove.
U dubokom tiganju sa uljem se proprži luk da bude zlatkast.
Na dno glinene posude se stavlja luk, odozgo patlidžan, tikvica, boranija, paprike i paradajz. Posipa se alevom paprikom. Zaliva se mlazom ulja, dodaje se voda malo ispod povrća.
Peče se na 180 stepeni dok povrće ne bude gotovo, .
Pre serviranja đuveč se posoli solju i sveže mlevenim crnim biberom.
Posni Tjurlju đuveč je veoma ukusan!