Način pripreme
Pšenica se očisti i prethodno se namoči u vodi na nekoliko sati. Pile se opere i stavlja se u ekspres lonac, zajedno sa maslinovim uljem, solju i biberom, kuva se otprilike sat vremena. Voda ne sme da porkiva pile. Kada je gotovo skuvano, vadi se i bujon se procedi.
Pšenica se sipa u duboku šerpu. Sipa se bujon iz pileta tako da ga pokrije jedan prst odozgo i stavlja se na ringlu da se kuva dok se u potpunosti ne raspukne.
Ukoliko je potrebno može da se dospe malo vode, ali da ne bude više od jednog prsta iznad pšenice. Kada je pšenica prethodno bila potopljena, trebalo bi da se skuva za otprilike sat vremena.
Pile se očisti od kostiju i iskida se na dugačke niti.
Gotova pšenica se pasira pasatorom, ali tako da ostanu i zrnca da ne bude u potpunosti glatko. Dodaje se iskidano pileće meso, začinjava se solju i crnim biberom.
Na kraju se u šerpi propržava maslac zajedno sa kuminom i još dok je vruć, sipa se veći deo njega u kaškek, drugi se odvaja i sipa se na svaku posluženu porciju kaškeka. Kaša se posipa alevom paprikom.
Ovo je tradicionalno jermensko obredno jelo, koje se sastoji od pilećeg mesa i pšenice.
Pravi se 26. februara kada Jermeni obeležavaju Bele poklade koje oni nazivaju Pun Paregentan. Obavezno se poslužuje sa proprženim maslacem sa kuminom. Popularno je na Bliskom Istoku, tačnije u Turskoj, Iranu, Siriji. Pravi se za svadbe i religijske praznike.
Jermenski Keškek je mnogo ukusan.