Način pripreme
Vodu i mast (maslac ili ulje) pomešamo i stavljamo u posudu da provri. Dodajemo so i skidamo šerpu sa vatre.
Prethodno prosejano brašno sa sodom sipamo odjednom, nakon toga smesu energično mešamo drvenom kašikom dok ne dobijemo glatko testo koje se odvaja od ivica posuda.
Gotovo testo ostavljamo sa strane dok se ne ohladi. Namazanim rukama od njega kidamo komadiće koje gnječimo dlanovima. U cetar svakog stavljamo 1/2 ratluka i oko 1/4 oraha, nakon toga uvijamo i oblikujemo lopticu.
Oblikovane loptice poređamo u pleh, obložen papirom za pečenje. Pečemo ih u prethodno ugrejanoj rerni na 180-190 stepeni dok ne porumene.
Izvadimo ih i dok su još topli, stavljamo ih u duboku posudu sa vanlin šećerom. Uvaljamo sa svih strana i prebacujemo u drugu posudu sa poklopcem, gde mogu da se čuvaju dugo vremena.