Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Velika pogača sa semenkama

Velika pogača sa semenkama

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Velika pogača sa semenkama
Fotografije: Doni Niki
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
10
"Velika pogača sa semenkama - da jedu svi gosti"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada (2 žumanca se odvajaju za premazivanje)
  • kiselo mleko - 250 g
  • ulje - 50 ml
  • so - 2 kašičice
  • šećer - 2 supene kašike
  • sirće - 1 supena kašika
  • kvasac - 42 g
  • sveže mleko - 350 ml
  • maslac - 50 g, istopljeni
  • brašno - 1.3 kg (otprilike)
  • maslac - 100 g, za premazivanje kora
  • Za premazivanje
  • žumanca - 2 komada
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • miks semenki - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu se sipa toplo sveže mleko, istopi se kvasac sa šećeropm i 5 supenih kašika brašna, meša se i ostavlja se na 20 minuta da se kvasac aktivira.

U velikoj posudi se mute jaja sa solju, kiselim mlekom, sirćetom, uljem i aktiviranom smesom od kvasca. Prosejano brašno se postepeno dodaje dok se ne dobije glatko testo, koje se ne lepi. Dodaje se maslac, mesi se dok se u potpunosti ne apsorbuje. Pokriva se folijom i ostavlja se na otprilike sat vremena na nadođe. Gotovog testa bude 2 kg.

Oblikovala sam na sledeći način. Testo sam podelila na:

- 5 loptica po 140 g;

- 8 loptica po 100 g;

- 8 loptica po 20 g:

- 2 loptice po 90 g;

- 3 loptice po 50 g;

- 1 loptica od 10 grama za centar.

Ovo je tačno za tepsiju prečnika 32 cm.

Svih pet loptica sam razvila tako da prečnik bude otprilike 18 cm, premazala sam maslacem, poređala jednu na drugu (gornja se ne premazuje) i stavila sam ih u sredinu tepsije. Ljuštilicom sam napravila razreze, kako bi se dobilo osam trouglova, pri čemu se ne stiže do krajnjeg ruba kora i svaki trougao sa ovih osam sam okrenula i ubacila ispod neodsečenog dela.

Od osam loptica sam razvila ovalne kore, ljuštilicom sam napravila proreze od polovine dela ka gore, namazala sam maslacem i uvila u rolat, savila sam u potkovicu i poređala kao venac oko sredine trouglova. Od malih osam loptica sam napravila sredinu potkovice, tako što sam ih premazala žumancima i uvaljala u semenke.

Tri loptice od po 50 grama sam razvila i poređala jednu na drugu, ponovo sam premazala maslacem i isekla na 8 trouglića, napravila sam proreze u strani i izbušila sam vrhić kako bi se dobio list, poređala sam u sredinu otvora koji se dobio savijanjem trouglova, a malu lopticu od 10 g sam premazala žumancima i posula semenkama, stavila sam ga u centar pogače.

Poslednje dve lopte po 90 g sam razvila, premazala maslacem i isekla na 8 malih trouglova, iz pravca širokog dela se seku na tri dela i plete se pletenica. Tako se svih osam loptica ređa po spoljašnjem delu pogače u praznine između potkovica. Štapićem sam pritisnula sredinu trouglova i nakon što sam namazala žumancima, posula sam semenkama.

Peče se na 170 stepeni otprilike 50 minuta - dok čačkalica ne bude suva (prvo se peče na donjem grejaču 15-20 minuta, nakon čega se uključuje i gornji i donji grejač).

Velika pogača sa semenkama je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: