Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Jagnjetina»Pečeno jagnje»Jagnjeća plećka sa belim vinom i maslinovim uljem

Jagnjeća plećka sa belim vinom i maslinovim uljem

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
486942k
Jagnjeća plećka sa belim vinom i maslinovim uljem
Fotografije: Maria Bojilova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
150 min.
Ukupno
210 min.
Porcije
8
"Mekana jagnjetina i krompir sa maslacem - očarajte svoje goste ovom ukusnom idejom za večeru"

Potrebni sastojci

  • jagnjeća plećka - 1, 7 kg
  • mladi krompir - 1 kg, sitan
  • maslac - 50 g
  • belo vino - 200 ml
  • so - 1/2 kašičice+ 1 kašika za pripremu krompira
  • Za marinadu
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • miks bibera - 1/4 kašičice
  • maslinovo ulje - 100 ml
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Jagnjeću plećku operite veoma dobro.

Sa unutrašnje strane zasecite svako rebro, ali pazite da ne isečete meso do kraja.

Alevu papriku, so i miks bibera promešajte u maloj posudi.

Dodajte maslinovo ulje i promešajte veoma dobro dok ne dobijete homogenu smesu.

Ovom smesom premažite jagnjeću plećku sa svih strana i u proreze rebara.

Stavite meso u pleh sa poklopcem i ostavite u frižideru na 1 sat.

Mladi krompir dobro operite. Prebacite ga u posudu i dodajte 1 kašiku soli.

Istrljajte dobro krompir rukama da skinete ljusku i prelijte sve hladnom vodom.

Ostavite krompir da odstoji 30 minuta u vodi, a zatim dobro isperite sve ljuske.

Kad plećka odstoji u frižideru, izvadite je i ubacite u rernu da se peče pod poklopcem oko 60 minuta. Rerna treba da bude prethodno zagrejana na 220 stepeni.

Nakon tog vremena u pleh stavite krompir, so i maslac.

Sve prelijte sa 200 ml vina.

Jagnjetinu pecite još 60 minuta na 220 stepeni poklopljenu, zatim sklonite poklopac i pecite još 30 minuta na 180 stepeni.

Jagnjeća plećka sa belim vinom i maslinovim uljem je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: